Nieuwe prefix voor Bosnië-Herzegowina

bosnie

bosnieNieuwe prefix voor Bosnië-Herzegowina

In augustus heeft het Ministerie van Communicatie en Transport van Bosnië-Herzegowina een verzoek ingediend bij de International Telecommunication Union (ITU) tot het intrekken van de calls T9A-T9Z en daarnaast een nieuwe range E7A-E7Z toe te wijzen. 

Dit verzoek is op tijdelijke basis ingewilligd door de secretaris-generaal en werd door de World Radiocommunication Conference van 2007 geëffectueerd op 17 november 2007.

Volgens de secretaris van de International Amateur Radio Union (IARU), David Sumner, K1ZZ, heeft het Ministerie van Communicatie en Transport (BiH) op 18 december een persconferentie gegeven in Sarajevo waarbij de verandering formeel aangekondigd werd. Minister Dr Boo Ljubi heeft uitgelegd dat de wijziging wenselijk was omdat de eerste prefix tijdens de oorlog was uitgegeven en de nieuwe serie herinnert op geen enkele manier meer aan deze nare tijd. Dezelfde soort veranderingen vindt nu plaats aan paspoorten, rijbewijzen en autopapieren, zei hij. Volgens Ljubi zijn de kosten van de wijziging minimaal in vergelijking met de voordelen. De nieuwe Amateur Radio vergunningen die met de E7 prefix beginnen, zullen vanaf januari 2008 uitgegeven worden, terwijl de oude prefixen uitgefaseerd gaan worden.