Start cycle 24 bevestigd!

Flare

flareStart cycle 24 bevestigd!

Zoals wij al eerder meldden, was op de zon een kluwen magnetisme gesignaleerd op een hoge breedtegraad die, indien deze in een zonnevlek zou veranderen, de officiële start van cyclus 24 zou kunnen inluiden. Dit is nu gebeurd: de eerste zonnevlek met omgekeerde magnetische polariteit op hoge breedtegraad is een feit. Cyclus 24 is begonnen!

 

Natuurkundigen waren al een tijd aan het wachten op het verschijnen van een zonnevlek met omgekeerde magnetische polariteit ten opzichte van zonnevlekken uit de vorige cyclus, omdat zo'n vlek het begin van een nieuwe cyclus zou bevestigen.

Het wachten is nu voorbij. Vandaag verscheen op een hoge breedtegraat een zonnevlek met omgekeerde magnetische polariteit.  Dit markeert het begin van zonnecyclus 24 en is de eerste stap op weg naar een nieuw zonnevlekken maximum.  Natuurlijk begint de activiteit van de zon niet ineens.  Gewoonlijk duurt het een paar jaar voor we van het minimum weer aan het maximum zijn. Het maximum wordt verwacht ergens in 2011 of 2012. Overigens zijn er nog steeds twee groepen natuurkundigen met hun eigen voorspelling voor wat betreft de intensiteit van het komende maximum: de ene groep verwacht een gemiddelde intensiteit in 2011, maar de andere groep verwacht een buitengewoon heftig maximum rond 2012. We zullen het zien, maar het goede nieuws is dat we op weg zijn naar een maximum en het dal achter ons hebben gelaten!

Zie ook dit artikel