Ook in VS einde analoge TV

oldtv

oldtvOok in VS einde analoge TV

In Februari 2009 valt ook in de verenigde staten het doek voor de analoge televisieuitzendingen. Daarna zijn televisie uitzendingen uitsluitend nog te bekijken via de satelliet, kabel of een settop box. Deze overstap wordt door de Amerikaanse overheid zwaar gesubsidieerd.

 

Ieder huishouden krijgt twee 40-dollar coupons waarmee ze een decoder aan kunnen schaffen. Sinds kerstmis 2007 worden er zelfs geen analoge TV's meer verkocht. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om gelijk maar plasma of LCD-TV's te verkopen.

Het begin van een nieuw tijdperk? Voor velen Ja. Maar tevens het einde van een ander tijdperk. Mijn schoonvader zei altijd: Vooruitgang is niet altijd verbetering. Ik bekijk deze transitie met gemengde gevoelens.

Uiteraard gaat de beeldkwaliteit met sprongen omhoog. Sinds ik zelf over digitale televisie beschik, heb ik geen last meer van ruis of spookbeelden. Maar de techniek wordt voor mij als elektronica-hobbyist wel steeds ongrijpbaarder. Waar je vroeger nog een tijdbasis kon maken door de rastersynchronisatiepuls van Nederland 2 toe te voeren aan een phase locked loop (de synchronisatiesignalen van de Nederlandse TV zenders waren weer fasevergrendeld met de internationale tijdstandaarden) is dat onmogelijk geworden. Zelf een TV ontvanger bouwen wordt steeds moeilijker, omdat de componenten niet meer "open source" zijn. Er is immers steeds meer sprake van (versleutelde) digitale protocollen die door chips verwerkt worden waarvan de broncode niet vrij beschikbaar is. Einde experiment.

Is dat erg? Misschien niet. Maar ik zie in de hobby langzaam hetzelfde gebeuren. In dat opzicht bekijk ik D-Star met gemengde gevoelens. Leuk dat het kan, die digitale voice. En voorlopig zal er wel een terugwaartse compatibiliteit blijven met de analoge amateurradio's, anders raak je die sets aan de straatstenen niet kwijt. Maar is het voor ons amateurs straks nog wel met eenvoudige middelen te ontvangen? Of kan dat alleen nog maar als we de application note van IC Yaesu-XXX nabouwen en daar de met hoge licentiekosten behepte chip voor bestellen in Japan? Dat haalt toch wel de charme van de hobby af.

Heb je kanaal 3700 wel eens gelezen? Dat is een boekje wat door de Veron uitgegeven is en de activiteiten van radio-amateurs gedurende de watersnoodramp van 1953 beschrijft. Een aanrader. Wat mij daarin mateloos intrigeerde, was het verhaal van de pioniers die in een fietsenwinkel met behulp van een oude radio en een fles met water waar een spoel op gewikkeld was, een zender bouwde en met dat primitieve ding kontakt wisten te leggen met de noodpost in Den Haag (waar OM George PA0YG zich ongelofelijk verdienstelijk heeft gemaakt). Maar dat signaal zou door een pure D-Star ontvanger nooit meer ontvangen kunnen worden.

Dus vandaar mijn twijfels. Leuk, die digitale technieken. Maar blijft er nog wat te pionieren over, of bouwen we straks alleen nog application notes na. En is dat erg. Ik weet het niet. Maar ik hoor graag hoe anderen daar over denken.