Meer satellieten gelanceerd

draagraket

draagraketMeer satellieten gelanceerd

Door alle aandacht voor de Nederlandse Delfi-C3 satelliet is de berichtgeving over de andere satellieten een beetje op de achtergrond geraakt. Delfi-C3 was namelijk niet de enige satelliet die met de Indiase draagraket gelanceerd werd afgelopen maandag: in het totaal gingen er 10 satellieten de lucht in, waarvan er 6 in de amateurbanden uitzenden!

 

De belangrijkste satellieten waren India's CARTOSAT-2A en IMS-1. Verder waren daar de satellieten NLS-5 en RUBIN-8, en vervolgens zes CubeSat onderzoekssatellieten, die allemaal communiceren op Amateur Radio frequenties. Alle satellieten hebben hun taak opgepakt en functioneren volgens plan.

De SEEDS satelliet is ontworpen en gebouwd door studenten van de Japanse Nihon universiteit. Als hij in vol bedrijf is, zend SEEDS telemetrie uit in morse en met 1200-baud FM AFSK packet radio op 437.485 MHz. De satelliet is ook ingericht voor Slow-Scan TV (SSTV) bedrijf. Diverse stations hebben al gerapporteerd dat ze de CW telemetrie van SEEDS gehoord hebben en het team zou nog meer rapporten van amateurs op prijs stellen op de web pagina van het grondstation.

AAUSAT-II is gemaakt door een team studenten van de universiteit van Aalborg in Denemarken. Deze satelliet stuurt wetenschappelijke data naar de aarde op 437.425 MHz met 1200 of 9600-baud packet.

Can-X2 is een produkt van studenten van het Institute for Aerospace Studies van de universiteit van Toronto, het Space Flight Laboratory (UTIAS/SFL). Can-X2 zend telemetrie uit op 437.478 MHz met 4 kbps GFSK, maar de downlink zal alleen aktief zijn als de satelliet binnen bereik van het grondstation in Toronto is.

Compass-One is ontworpen en gebouwd door studenten van de universiteit voor toegepaste wetenschappen van Aken in Duitsland. De satelliet beschikt over een morse telemetrie baken op 437.275 MHz. Compass-1 heeft ook een packet radio data downlink, die ook plaatjes kan zenden, op 437.405 MHz.

Cute 1.7 + APDII is een satelliet de gemaakt is door studenten aan het Tokyo Institute of Technology. Deze satelliet zal niet alleen telemetrie uitzenden, maar beschikt ook over een 9600-baud packet store-and-forward message relay met een uplink op 1267.6 MHz en een downlink op 437.475 MHz.

Delfi-C3 is natuurlijk bekend, maar misschien nog niet wat hij allemaal kan. Delfi heeft een SSB/CW lineare transponder. De eerste drie maanden zal de satelliet alleen telemetrie uitzenden, en daarna zal de transponder ingeschakeld worden. Delfi-C3 zend 1200-baud packet telemetrie op 145.870 MHz. Als de lineare transponder ingeschakeld gaat worden zal deze een uplink doorlaatband hebben van 435.530 tot 435.570 MHz en een dienovereenkomstige downlink doorlatbandband van 145.880 tot 145.920 MHz.