Update aardbeving China

earthquake

earthquakeUpdate aardbeving China

De betrokkenheid van radio amateurs bij de aardbevingsramp in Sichuan gaat nog steeds door; het laatste rapport meldt dat nu ook het Rode Kruis gebruik maakt van de communicatie vaardigheden van radio amateurs.

De Chinese amateur verening, de Chinese Radio Sports Association, meldt dat interlokale telefoonverbindingen in de omgeving van Chengdu met enige regelmaat overbelast waren, waarschijnlijk als gevolg van het verkeersaanbod in combinatie met schade, en dat daarom verzocht is aan de CRSA om een HF station in te richten in Chengdu.

 

Met de roepnaam BT8RC is een betrouwbaar communicatiekanaal tot stand gebracht voor het Chinese Rode Kruis tussen Peking en Chengdu. Daardoor kan het werk effectiever uitgevoerd worden.

Andere steden in het aardbevingsgebied hebben VHF en UHF repeaters geinstalleerd of weer on-line gebracht om de communicatie tussen de inmiddels samengestelde amateur teams te ondersteunen.

Het station BY8AA van de Sichuan Radio Sports Association heeft al heel veel verbindingen tot stand gebracht: gedurende de eerste week dat ze in de lucht waren schreven ze 300 pagina's vol in het logboek.

Tevens bedankt de CRSA de radio amateur gemeenschap voor het vrijhouden van de drie noodfrequenties – 7050, 7060 en 14270 kiloHertz. Deze worden nog steeds ingezet voor noodverkeer.

China rouwt om de naar schatting 50.000 slachtoffers die op 12 mei omkwamen bij de aardbeving die een kracht had van 8 op de schaal van Richter.

Het is de ergste aardbeving in China sinds 32 jaar. Meer dan 245.000 mensen raakten gewond en 2 miljoen werden dakloos.