Velddag September 2008

Velddag

VelddagVelddag September 2008

De najaarsvelddag/contest zit er weer op. De Radio Amateurs Zoetermeer kijken terug op een zeer geslaagd weekend. Ondanks het wat mindere weer (we waren de laatste keren natuurlijk wel erg verwend) hebben we een hoop experimenten kunnen doen.

 

De contest was voor ons niet het hoofddoel van het weekend. We hadden een hoop experimentjes op ons verlanglijstje staan voor het weekend. Gelukkig was het zaterdag nog goed weer en konden we wat proefopstellingen maken.

Een van de eerste dingen die op het lijstje stond was het opnieuw meten van de vakantie vertical die ik al eerder beschreef. Ik was benieuwd of de resultaten reproduceerbaar zouden zijn. Dat bleek inderdaad het geval. Op 40m bleef het resultaat net aan acceptabel. Op 30, 20 en 17 werkt het gewoon uitstekend.

Vervolgens werden de buddipole klonen van Hugo PA2HW en van mij opgebouwd. Mijn buddipole gaf redelijk reproduceerbare resultaten. De omgeving heeft ontzettend veel invloed op de impedantie. Dat is natuurlijk logisch: de antennehoogte is uiteraard veel kleiner dan een kwart golflengte en dat betekent dat de impedantie erg afhankelijk is van de afstand tussen de antenne uiteinden en de grond. En die wil wel variëren als het een beetje waait. Desondanks hoefde er maar een windinkje opgeschoven te worden met de aftakking op de spoel als de impedantie erg afweek.

Hugo plaatste in eerste instantie zijn Triple Ratio Balun tussen de antenne en de kabel, maar daar kregen we geen goede resultaten mee. Na het direkt aansluiten van de antenne op de voedingskabel waren de resultaten vrijwel identiek aan mijn exemplaar. Zeker voor NVIS verbindingen is het een prima antenne.

Jack PA7RJ had een T2FD antenne gemaakt die we tussen een verlichtingsmast en een vrij opgestelde mast ophingen. De antenne werd met een stuk lintlijn op een 1:4 balun aangesloten en van daar ging het met een coax naar de tuner. Helaas was de antenne niet echt in resonantie te krijgen en ook de ontvangstresultaten waren in vergelijking met de FD4 antennes een stuk minder. Daar moet nog een en ander aan verbeterd worden.

Over de FD4's gesproken: ditmaal hadden we er twee haaks op elkaar gespannen om te zien of er enig richtingseffect merkbaar was. Door beide antennes op de MFJ949 tuner aan te sluiten kon eenvoudig tussen de twee antennes heen en weer geschakeld worden. Soms was enig effect merkbaar, maar over het algemeen maakte het niet veel uit. Wat wel opviel, was dat als de ene antenne getuned was op b.v. 15m waar hij van nature niet in resonantie is, ook de andere antenne precies goed was. Daaruit bleek dat de antennes vrijwel identiek waren.

Paul PA3DFR had een 12m vishengel waar een kwart golflengte draad voor 80m in gehangen was. Omdat je dan natuurlijk hengel tekort komt (een kwart golf van 80 is uiteraard 20m) wond hij het overgebleven draad als spoel op het onderste segment van de hengel. En dat werkte in één keer erg goed. Voor Europees verkeer is zo'n antenne natuurlijk niet zo goed, maar voor DX zou hij beter moeten werken dan een dipool. Marco PE9M probeerde het, maar de vertical was slechter dan de FD4's. Maar ja, dat was met het luisteren naar Europese stations en dan is dat dus te verwachten. De staande golf verhouding van de antenne was prima in orde.

Verder werd nog een simpele draaddipool voor 10m gemaakt. Dat is een beproefd recept; ik had er al een op mijn balkon hangen toen ik in 1982 in Zoetermeer kwam wonen… Zo'n antenne is 75 Ohm in het voedingspunt en dat levert een SWR van 1:1.5 op. Prima mee te werken.

We hebben weer een uitermate leerzaam en gezellig weekend achter de rug. Een betere start van het nieuwe seizoen hadden we ons niet kunnen wensen. Foto's van het weekend vind je in het Foto-album in het album Velddag September 2008.