12 volt uit één AA-batterij

AA-cel

AA-cel12 volt uit één AA-batterij

De AS1343 DC-DC boost-converter van Austriamicrosystems is met name ontworpen voor de voeding van LCD- en OLED-displays in batterijgevoede mobiele apparatuur. De converter levert 30 mA bij 12 volt uit één penlight-cel en 40 mA bij 24 volt uit twee penlight-cellen. De uitgangsspanning kan worden geregeld tussen 5,5 V en 42 V.

 

Een automatische power-save-functie verhoogt het rendement bij minder zware belastingen. Daarnaast heeft de nieuwe converter slechts 22 µA voedingsstroom nodig, die in ‘shutdown mode’ wordt gereduceerd tot 1 µA. Door deze energiebesparende maatregelen wordt de levensduur van de batterij aanzienlijk verlengd.

De voedingsspanning van de AS1343 mag liggen tussen 0,9 V en 3,6 V. Er wordt gebruik gemaakt van een vaste schakelfrequentie van 1 MHz, waardoor de uitgangsruis bekend is en gemakkelijk kan worden weggefilterd. De uitgangsspanning is nauwkeurig binnen 2% en er is voorzien in een ‘power-ok’ signaal als de uitgangsspanning zich binnen 10% van de ingestelde waarde bevindt.

De nieuwe converter wordt geleverd in een 10-pens TDFN-behuizing van 3 x 3 x 0,8 mm en is geschikt voor het industriële temperatuurbereik van -40 °C tot +85 °C.

Hoewel de stromen die de converter kan leveren niet voldoende zijn om een forse eindtrap te voeden, is het wél voldoende om een ontvangertje of wellicht QRP zendertje te voeden. Handig voor de vakanties.

Meer info:
www.austriamicrosystems.com/eng/Products/Power-Management/DC-DC-Step-up-Converters/AS1343