Nieuwe expositie bij Museum Jan Corver

Enigma

enigmaNieuwe expositie bij Museum Jan Corver

Tijdens de zomermaanden was Museum Jan Corver in Budel gesloten voor onderhoud. Tevens werd deze periode gebruikt voor het opzetten van een nieuwe — tijdelijke — expositie die de naam 'Geheime Berichten' heeft meegekregen. De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond en vanaf 4 oktober 2008 is het museum weer geopend. In verband met de tijdelijke expositie zijn de openingstijden verruimd en kunt u, tot het einde van het jaar, iedere zaterdag terecht van 10:00 to 17:00 uur.

 

De expositie is samengesteld met objecten uit de eigen verzameling van het museum, aangevuld met een groot aantal unieke objecten van andere musea en verzamelaars. Het omvat de hele periode vanaf de Tweede Wereldoorlog tot vandaag, waarbij uiteraard een belangrijk deel is gereserveerd voor de Koude Oorlog. Een deel van de apparatuur is werkend opgesteld en de medewerkers van het museum zijn graag bereid e.e.a. te demonstreren. Het museum is voor deze gelegenheid verdeeld in drie 'gebieden' waarin steeds een tijdvak wordt behandeld. De apparatuur is veelal in chronologische volgorde opgesteld, zodat u snel een goed historisch inzicht zult krijgen.

Wat kunt u zoal verwachten? Het eerste deel van de expositie wordt in beslag genomen door de Tweede Wereldoorlog. U ziet bijvoorbeeld apparatuur die door het Nederlandse verzet werd gebruikt om berichten door te geven aan de Nederlandse regering in Engeland. Daarnaast een unieke stoorzender die door de Duitsers werd gebruikt om de ontvangst van Radio Oranje te storen. Verder een groot aantal codeermachines zoals de beroemde Enigma, waarvan er maar liefst drie verschillende modellen worden getoond, de zeer zeldzame Siemens Geheimschreiber en de apparaten die door de geallieerden werden gebruikt, zoals de Hagelin en de Sigaba.

De periode van de Koude Oorlog komt uitgebreid aan bod en omvat o.a. spionage-zendontvagers, spionage-camera's, verborgen radiozenders en opsporingsapparatuur. Veel van deze apparatuur was bestemd voor de zogeheten Stay Behind Forces, beter bekend als het Gladio Netwerk. Daarnaast ziet u geheime zenders van Russische makelij waarmee spionnen en agenten vanuit het vrije Westen hun berichten aan Moskou doorgaven. Ook in Nederland zijn destijds dergelijke apparaten gevonden en in beslag genomen.

Ook het heden komt in de nieuwe expositie aan bod, al valt er natuurlijk niet veel te zeggen over apparatuur die op dit moment wordt gebruikt, simpelweg vanwege het feit dat dat natuurlijk geheim is. Desondanks kunnen we er wel over speculeren en laat het museum u apparatuur zien die tot voor kort nog in gebruik was bij overheden, leger en grote bedrijven. Kortom, er is genoeg te zien in Museum Jan Corver en er zijn diverse unieke objecten aanwezig die nog niet eerder aan het publiek werden getoond. Alle reden dus om vóór het einde van het jaar een bezoek te brengen.

Adres:
Broekkant 1
6021 CR  Budel
Website: www.jancorver.org

Voor meer informatie:
Cor Moerman, telefoon: 0495-430342
E-mail: ws19xs4all.nl