Meteorscatter zonder machtiging

meteorscatter

meteorscatterMeteorscatter zonder machtiging

Jawel, je mag nu met een zender van 50W meteorscatter doen zonder over een zendvergunning te beschikken. En dan nog wel in het frequentiegebied van 39 – 39.2MHz. Goed, er zijn wat beperkingen, maar je kunt niet alles hebben.

 

Ron, PA2RF, maakte mij attent op een vreemde passage in een document van het ATover vergunningsvrij ethergebruik. Dit document beschrijft onder welke voorwaarden het gebruik van radioapparatuur vrijgesteld is van vergunning en geeft de daarbij behorende frequentietabellen en vermogens. De tabel waar het in dit geval om gaat is tabel 26 op de laatste pagina. Hierin wordt een toepassing beschreven die een beetje merkwaardig overkomt:

Mobiele communicatie via ionisatiesporen van meteoren

Klinkt toch als meteorscatter, nietwaar? Het toegestane vermogen voor deze vergunningsvrije toepassing is liefst 50W ERP. Dat in een raster van 25kHz. Het venijn zit 'm natuurlijk in de kleine lettertjes: de maximale uitzendtijd is 100ms met een minimale wachttijd van 10 minuten en een totaal van 24 uitzendingen per 24 uur. Dus daar ben je gauw klaar mee: in het snelste scenario rammel je die uitzendingen in 240 minuten de lucht in (4 uur) en dan ben je precies 2,4 seconden in de lucht geweest. Niet echt handig voor een QSO.

Maar toch. 50W vergunningsvrij. En dan nog wel mobiel. Wat voor toepassing heeft het AT hier voor ogen? Wie het weet mag het zeggen…