IBM sluit deal met PLC provider

PLC

PLCIBM sluit deal met PLC provider

Op woensdag 12 november heeft IBM aangekondigd dat ze een contract van $9.6 miljoen getekend hebben met het bedrijf International Broadband Electric Communications (IBEC) voor het installeren van apparatuur en het leveren van PLC diensten (Power Line Communications) aan ongeveer 350.000 huishoudens in Alabama, Indiana, Maryland, Pennsylvania, Texas, Virginia en Wisconsin.

 

Volgens de Associated Press heeft IBEC directeur Scott Lee gezegd dat het netwerk, dat gefinancierd wordt met $70 miljoen aan leningen met lage rente door het Amerikaanse Ministerie van Land- en Tuinbouw, in ongeveer twee jaar operationeel moet zijn. IBEC levert momenteel breedband diensten aan slechts ongeveer 1400 klanten waarvan de meesten pas in de laatste 18 maanden klant geworden zijn.

"IBEC's apparatuur maakt geen gebruik van de radio amateur banden," zegt PLC expert en manager van het laboratorium van de ARRL Ed Hare, W1RFI, "wat het minder waarschijnlijk maakt dat ze klachten zullen krijgen van amateurs. Echter, hun apparatuur stoort wel degelijk kortegolf uitzendingen en andere delen van het spectrum, maar in de Verenigde Staten hebben niet veel gebruikers geklaagd. IBM zit al een paar jaar in de PLC business dus deze samenwerking is voor hen niets nieuws." Brent Zitting KB4SL, lid van het management team van IBEC, is tevens lid van het EMC commitee van de ARRL.

IBM is de eerste grote system integrator die de markt op gaat. Volgens een persbericht dat de samenwerking aankondigt, zorgt IBM voor "het totale project management, aansturing en training van de mensen die de PLC apparatuur gaan installeren." IBEC "levert de PLC technologie en de apparatuur en is tevens de Internet Service Provider (ISP) voor deze afgelegen inwoners."

Een studie van de FCC (Amerikaanse AT) uit 2006 toont aan dat minder dan 5000 huishoudens hun internet via het lichtnet ontvangen. IBM en IBEC's gezamelijke plan zal inwoners bedienen in de genoemde 7 staten waarvan 86% geen toegang heeft tot kabel of DSL, volgens Lee.

Volgens rapporten is de strategie van IBEC gericht op samenwerking met elektriciteitsbedrijfjes die de stroomvoorziening in dunbevolkte gebieden in het oosten van de Verenigde Staten regelt. In plaats van samenwerking met gevestigde kabel- of DSL providers zoekt IBEC zijn klandizie juist in de klanten die buiten de high-speed internet boot gevallen zijn.

"Hoewel de PLC industrie voortgang maakt in de EMC problematiek, zullen deze problemen niet opgelost zijn totdat aan de regels voor industriële toepassing voldaan is", legt Hare uit. Tijdens recente bijeenkomsten van het IEEE P1775 PLC EMC standaarden commitee — hoewel aandeelhouders van nutsbedrijven en radiocommunicatiebedrijven een informatieve bijlage wilden toevoegen hoe met PLC storing om te gaan en een procedure vast te stekken voor klachten — blokkeerden sommigen uit de BPC industrie, inclusief de afgevaardigde van IBEC, de stemming waarbij de EMC standaard met deze bijlage onder de IEEE supervisie zou moeten vallen."