QTH-Locator weergave

locatormap

locatormapQTH-Locator weergave

Er is een nieuwe op Google gebaseerde website die het mogelijk maakt om een QTH-locatorvak weer te geven op een standaard Google terrein- en/of kaartmap.

 

De pagina opent met een wereldkaart en in het invoerveld kan je een locatorvak opgeven volgens de standaard Maidenhead-Notation (voor mij JO22GB). Als je verder op de kaart inzoomt, en je klikt op bijvoorbeeld je eigen straat/huis, dan geeft de kaart ook nog eens de extended grid code. Wat niet veel amateurs weten, is dat je tot bijna op de millimeter een positie aan kunt geven. Wil je weten waar ik woon? Vul dan eens voor de QTH locator de volgende code in: JO22GB28EO. Hoe werkt dat? De codes voor de Maidenhead locator zijn als volgt opgebouwd:

  • Eerste paar: (veld) is gebaseerd op 18 tekens, weergegeven met de letters "A" tot "R"
  • Tweede paar (vierkant) is gebaseerd op 10 tekens, weergegeven met de getallen "0" tot "9"
  • Derde paar (subvierkant) is gebaseerd op 24 tekens, weergegeven met de letters "A" tot "X"
  • Vierde paar (Uitgebreide vierkant) is weer gebaseerd op 10 tekens, weergegeven met de getallen "0" tot "9"
  • Vijfde paar en verder is niet gedefinieerd, maar wordt meestal uitgevoerd als herhaling van het derde en vierde paar, bijvoorbeeld BL11bh16oo66

De website ondersteunt de codering tot en met het vijfde paar, en dat is nauwkeurig genoeg. Daarnaast biedt de website de mogelijkheid om een tweede locatorveld in te voeren, waarna de afstand berekend wordt en een groene lijn op de kaart de twee locatorvakken met elkaar verbindt. Een fraaie weergave van een gemaakt QSO! 

Al dit moois vind je op het volgende URL: http://no.nonsense.ee/qth/map.html