Reactie VERON op vragen over nieuwe bandplan

Reactie VERON op vragen over nieuwe bandplan

Naar aanleiding van de vragen die ik gesteld had aan de voorzitter van de Veron, Remy Denker, ontving ik vandaag antwoord van de voorzitter van het Traffic Bureau van de Veron, Sjoerd Ypma PA0SHY.

Update: antwoord op vraag m.b.t. uitbreiding voor N-gelicenceerden.

Update 2: Vragen over Morse aantekening.

 

De reactie van de voorzitter van het Traffic Bureau luidde als volgt:

"Het bandplan zoals vastgesteld tijdens de IARU R1 conferentie te Cavtat zal grotendeels worden overgenomen door AT; op het as. amateuroverleg met AT zullen we uitbreiding 160 meter tot 2000Khz nog moeten bespreken, aangezien dit geen exclusieve band is voor alleen de radioamateurs. Vooralsnog blijft de 160 M band in NL dus lopen tot 1,880 Khz.
Over 5 Mhz kunnen we kort zijn; die komt er voorlopig niet. Voor 500 Khz echter proberen we van AT een "early acces" te krijgen.

70 Mhz is voor zover ik weet voorlopig in NL geen optie, vanwege gebruik door andere diensten. Blijft echter wel op de internationale agenda staan."

Wat die laatste zin betreft: lees voor "andere diensten" Defensie, waarvan niemand weet of en waarvoor ze 70 MHz gebruiken, maar die voorlopig wel voor vrijgave voor de amateurdienst gaan liggen. Kort samengevat komt het neer op het volgende:

  • 5 MHz: voorlopig niet.
  • 70 MHz: voorlopig niet
  • 160m tot 2000kHz: wordt besproken
  • 500kHz: Wellicht "Early Access"

Twee keer nee en twee keer misschien. We wachten het overleg eind maart maar even af…

Update: ik vroeg Sjoerd nog naar de uitbreiding voor N-gelicenceerden:

Bedankt voor de reactie. Er is nog één vraag die nogal leeft onder de N-gelicenseerde amateurs: In hun huidige voorwaarden staat dat ze in de 40m band alleen het stuk 7050-7100kHz mogen gebruiken. Met het nieuwe bandplan gaat van het phone gedeelte nog eens 10kHz af; 20% van hun totale beschikbare band (7050-7060 is weliswaar All Modes, maar zal in de praktijk door Digimodes en automatically controlled stations gebruikt gaan worden, welke in het nieuwe bandplan expliciet genoemd worden). Wordt de machtiging voor de N-gelicenseerden nog opgerekt tot in het 7100-7200kHz gebied, of blijft dat bij het oude?

De reactie van Sjoerd was er een uurtje later en die neem ik hier nog even mee:

Frank, deze vraag ligt ook voor bij AT; ik ben in afwachting van hun antwoord.

Wederom: even het overleg afwachten op 25 maart. Het goede nieuws is dat het in elk geval op de agenda staat.

 Update 2: Morse is uiteraard mijn stokpaardje, maar ik kan ook nog eens slecht tegen rechtsongelijkheid. Want weliswaar mogen alle voormalige C-machtiginghouders en uiteraard de nieuwe F-gelicenseerden op alle HF banden uitkomen, maar dat geldt niet zomaar voor het buitenland. De volgende landen eisen nog steeds een morse-aantekening op je machtiging om op HF uit te mogen komen:

Bosnië en Herzegowina
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Italië
Litouwen
Monaco
Polen
Portugal – sommige banden
Slowakije
Spanje
Turkije
Ukraïne

Dat betekent dus dat als je eindelijk na lang studeren je F-licentie hebt gehaald en naar Frankrijk op vakantie gaat, je nog altijd niet op HF mag uitkomen! En zolang Frankrijk de morse-aantekening blijft eisen, ga je dat dus ook nooit mogen omdat je in Nederland die aantekening niet kan krijgen.

Ik heb dus gevraagd om dit nogmaals op de agenda te zetten met het voorstel om de morsevaardigheid door de verenigingen te laten toetsen. Die zijn tegenwoordig immers ook al verantwoordelijk voor het afnemen van de technische examens, en zouden als geen ander in staat moeten zijn om de morsevaardigheid dan ook maar gelijk te toetsen. Daarmee stel je een nieuwe lichting amateurs in elk geval in staat om ook in hun populaire vakantieland uit te komen…