Flexibele batterijen afdrukken

flexbat

flexbatFlexibele batterijen afdrukken

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Elektronische Nanosystemen (ENAS) in Chemnitz (D) zijn er in geslaagd afdrukbare batterijen van 1,5 V te maken. De flexibele batterijen bestaan uit een combinatie van zink en mangaan die als milieuvriendelijk wordt beschouwd, en hebben een nominale spanning van 1,5 V. Met de gebruikte printtechnologie wordt een opbrengst van bijna 100% gehaald. Voor het eerst kunnen dit soort batterijen ook in serie geschakeld worden gedrukt, waardoor gehele veelvouden van 1,5 V (3 V, 4,5 V en 6 V) beschikbaar zijn.

 

De gedrukte batterijen zijn met name bedoeld voor toepassing in dunne en flexibele producten zoals intelligente chip- en sensorkaarten, medische sensoren en ‘lab on chip’ systemen. Het is mogelijk de batterijen te combineren met andere flexibele, met hetzelfde proces gedrukte modules zoals displays.
Op dit moment worden de batterijen in de praktijk getest. Met de serieproductie zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2009 worden begonnen.

De gedrukte batterijen werden door Fraunhofer ENAS gepresenteerd op de internationale nanotechnologietentoonstelling en conferentie nano tech, die van 18 tot 20 februari 2009 in Tokyo werd gehouden. 

Meer info:
www.enas.fraunhofer.de/press/Presse/Pressemitteilungen/nano_tech_2009.jsp