Aantal piraten in Engeland neemt toe

Piraat

piraatAantal piraten in Engeland neemt toe

Het aantal radio piraten in Engeland neemt explosief toe, maar de Engelse politie intensiveert het oprollen van de piraten evenredig. In 2007 werden er 707 stations opgerold, en dat werden er in 2008 al 881. De politie zegt een "100% conviction rate" te hebben, ofwel: alle gepakten zijn veroordeeld.

 

Ben Ando van de BBC zegt dat bepaalde nummers die uitgezonden worden in werkelijkheid codes bevatten voor drug deals.

Hoofdproducer voor de FM, Ray Gambeno, verdedigt de radiopiraten: "Wij bereiken mensen in de gemeenschap op een manier waarop de reguliere radio dat niet kan".

In Engeland zijn ongeveer 160 piraten stations. De meesten daarvan zitten in London, waar ze vaak gehuisvest zijn in tijdelijke studio's gemaakt van triplex, met oude tapijten om het geluid een beetje te dempen.

Paul Mercer van Ofcom (het Engelse AT), zegt dat de piraten stations vaak een gevaar opleveren voor het levensreddende werk van abulance en brandweer diensten.

Hij zegt: "Afgelopen jaar hebben we 41 klachten ontvangen van de hulpdiensten en een aantal malen werd Ofcom gebeld om onmiddellijk op te treden tegen piraten om de storingen op te heffen."

In het algemeen verkopen de piratenzenders advertentie zendtijd en moeten de DJs betalen om voor het station te mogen werken. In de meeste gevallen worden antennes illegaal op flatgebouwen geplaatst.

Richard Southall van de Londense makelaarsvereniging is niet positief over de piraten: "Ze breken de deuren open, gooien ruiten in en slopen de liften met het vervoer van hun apparatuur. Mensen worden geïntimideerd en ze maken het leven van omwonenden tot een hel."

Volgens Ben Ando is de radiopiraterij allang niet meer in handen van goedbedoelende amateurs die de jonge generatie een stem geeft….