Fout in APRS tracker

tracker

trackerFout in APRS tracker

Vanavond in de mail een bericht van Kees PA5K. Kees heeft ook een tracker van het museum Jan Corver en woont zowat aan zee. Des te vreemder dat de tracker hardnekkig een hoogte van ca. 40m aan bleef geven. Na vragen van Kees aan Arno PE1ICQ werd het een en ander duidelijk: er zit een probleem in de firmware.

 

Kees meldt het volgende:

"Een aantal weken geleden heb ik Arno, PE1ICQ, een vraag gesteld betreffende verkeerd gemelde hoogte door de APRS-trackers welke veelvuldig zijn toegepast in Bosch KF-161 en KF-163 mobilofoons. Deze sets worden o.a. verkocht door het Museum Jan Corver. Sinds kort is de APRS-tracker ook in een losse behuizing te koop. Al deze trackers werken onder dezelfde software.

In de Haagsche regio zijn zeer veel van dit soort setjes in gebruik en allemaal geven ze een hoogte aan van rond de 40 meter. Ik woon zelf bijna aan zee en het leek mij dus sterk dat ik op deze hoogte zat met mijn auto voor de deur. 

Arno antwoordde dat het hem ook al opgevallen was en wist op dat moment de oorzaak nog niet.

Vandaag, na enkele weken, kreeg ik de volgende email van Arno dat hij de oorzaak van het probleem gevonden heeft. Zie email:

Hallo Kees,

Ik heb nog eens kritisch naar dit probleem gekeken, en heb de oorzaak van de foute hoogte info gevonden. Het is een fout in de Aprstracker firmware. Dit is een open source software project wat meer dan 5 jaar geleden door Jeroen/PE1RXQ is gestart. Sinds 2005 doe ik in mijn vrije tijd,  het onderhoud aan deze software.

Het probleem zit deels in software code, en deels in de gebruikte compiler. De fout in de software code heb ik gevonden, en kunnen oplossen, maar door een fout in de compiler levert dit weer een ander probleem op. Waarschijnlijk is het in een latere versie van de compiler opgelost, maar die heb ik niet.

Voor de PIC16F690 versie heb ik het wl kunnen oplossen omdat die variant met een andere compiler is gemaakt. Deze is niet zonder meer bruikbaar voor de PIC16F636. Ik heb mij voorgenomen ook voor de PIC16F636 de software om te schrijven voor gebruik met deze andere compiler. Maar omdat dat een vrijetijdsbesteding is, kan dat nog wel enige tijd op zich laten wachten.

73, PE1ICQ  Arno Verhoeven"

Het goede nieuws is dat het probleem gevonden is. Nu moet het nog verholpen worden maar daar wordt aan gewerkt. Tegen de tijd dat dat gebeuren moet kunnen we wellicht een programmeeravondje inlassen. Een programmer voor die dingen heb ik wel. Moet alleen de HEX file nog even bemachtigd worden HI.