Artsen pleiten voor vermindering dect en wifi

artsen

artsenArtsen pleiten voor vermindering dect en wifi

De zoveelste aflevering in de stralingssoap: Vijftig Nederlandse artsen doen een beroep op de gezondheidszorg en de politiek om maatregelen te nemen die tot minder blootstelling aan straling van dect-telefoons en wifi leiden. Volgens de artsen veroorzaakt de straling gezondheidsklachten.

 

Het appel is opgesteld op initiatief van het Nationaal Platform Stralingsrisico's. De artsen claimen een toename van chronische aandoeningen met onduidelijke oorzaken te zien en koppelen dit aan de 'explosieve toename van stralingsbelasting in de leefomgeving'. "Wij zijn van mening dat er oorzakelijke verbanden bestaan tussen zwakke stralingsbelasting door elektromagnetische velden en subtiele biologische effecten", aldus de artsen in hun appel.

Onlangs constateerde de Gezondheidsraad dat geen enkel goed opgezet wetenschappelijk onderzoek erop wijst dat straling van umts-masten tot gezondheidsklachten leidt, en dat de klachten die er zijn tussen de oren zitten. De organisatie, die de rijksoverheid van wetenschappelijk advies dient over gezondheidszaken, adviseert wel nader onderzoek te doen. "Dit tweeslachtige advies van de Gezondheidsraad stelt ons niet gerust", schrijven de artsen. Zij pleiten eveneens voor onafhankelijk onderzoek voor de lange termijn, maar vinden daarnaast dat wetenschappelijk onderzoek van alle nieuwe technologie vooraf in plaats van achteraf moet gebeuren.

Verder willen ze dat er voor met name scholen en openbare gebouwen een landelijk beleid komt, waarin bepaald is dat bedrade oplossingen de voorkeur genieten boven draadloze technologie. Ook moet de overheid landelijk gaan waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s bij gebruik van mobieltjes, dect-telefoons en draadloze apparatuur.

We zijn benieuwd naar de volgende zet op het stralings-schaakbord.