“Slimme” elektriciteitsmeters toch niet verplicht

gasmeter

"Slimme" meters toch niet verplicht

De nieuwe gas- en elektriciteitsmeter wordt niet verplicht aangebracht in de Nederlandse huishoudens. Minister Maria van de Hoeven (Economische Zaken) zag dinsdag in de Eerste Kamer af van de sanctiebepaling, waarmee ze koos voor een vrijwillige invoering.

 

Eerder wilde ze de slimme gas- en elektriciteitsmeter verplicht invoeren om zo tot een duurzamere energievoorziening te komen.

De consumentenbond vond echter, net als een deel van de Eerste Kamer, dat de meters op gespannen voet staan met de privacyregels. De meters zijn op afstand te lezen, geven informatie over het verbruik en kunnen besparingsadviezen geven.

De slimme meter wordt eerst geïnstalleerd in nieuwbouwwoningen en bij renovatieprojecten. Na twee jaar moet duidelijk zijn of ze echt slim genoeg zijn om op grotere schaal te worden geplaatst.

Tegenstanders hebben een aantal bezwaren tegen de slimme meters. Om te beginnen gebruiken de meters zelf energie en het totaal van de geinstalleerde meters zou een niet onaanzienlijke hoeveelheid energie gebruiken. Radioamateurs hebben hun bedenkingen tegen de storingen die deze meters potentieel veroorzaken doordat deze meters van een of andere vorm van PLC gebruik maken om met de centrale te communiceren. Hoewel te vuur en te zwaard bestreden wordt dat deze meters radiostoring veroorzaken (omdat deze in een lage band zouden communiceren) wordt dat toch betwijfeld. Maar het belangrijkste bezwaar is de privacy: door de continue real-time uitlezing van de meters is het voor de energieleveranciers mogelijk om te zien wanneer de oven, de magnetron, het toilet of noem maar op gebruikt wordt. Op basis daarvan willen de energie bedrijven besparingsadviezen geven. Voor veel mensen gaat dit veel te ver. Nog afgezien van de angst dat de metergegevens door derden te lezen zijn waarmee het mogelijk wordt om te constateren of bewoners thuis of met vakantie zijn of niet. Zo wordt het criminelen wel heel makkelijk gemaakt.

Weigering van de plaatsing van de meters is nu dus mogelijk en wordt niet gezien als een vermogensdelict, zoals eerst de bedoeling was. De overheid blijft er echter wel naar streven om alle woningen uiteindelijk van een slimme meter te voorzien.