Amateurs assisteren bij uitval communicatie

fiber optic

fiber opticAmateurs assisteren bij uitval communicatie

Op de donderdag voor pasen knipten vandalen op 4 verschillende plaatsen glasvezelkabels door, waardoor vast en mobiel telefoonverkeer en internet diensten uitvielen in de omgeving van de baai van San Francisco in de Amerikaanse staat Californie.

 

Men heeft 4 125 kilo zware putdeksels moeten verwijderen om bij de kabels te kunnen komen. Telefoonverkeer en internet was in de wijde omgeving niet meer beschikbaar. Ongeveer 50.000 inwoners hadden daar last van, en veel bedrijven werden gedwongen hun deuren te sluiten. Daarnaast was het alarmnummer 911 een groot deel van de dag niet bereikbaar.

Binnen een uur nadat men de storing geconstateerd had, werden politiewagens op pad gestuurd om de mensen van het lokale emergency response team uit bed te (deur)bellen.

Alles verliep volgens het klaarliggende noodscenario en radio amateurs hadden al snel de communicatie hersteld tussen de meest getroffen gebieden, en tussen de operatiekamers van twee ziekenhuizen voor het doorgeven van medische informatie. Door de storing werkte ook het lokale netwerk in het ziekenhuis niet meer en was men weer op het ouderwetse papierwerk aangewezen. (Dat netwerk moet dan maar eens goed bekeken worden want daar deugt dan helemaal niets van – CNO)

De overheid overlaadde de radioamateurs met complimenten, niet alleen voor hun snelle reactie, maar ook voor het onderhouden van verbindingen waar alle moderne technieken het lieten afweten.

Waarmee maar weer eens bewezen werd –
When All Else Fails, Amateur Radio Works
.

De radioamateurs werden de ogen en oren van de politie en brandweer op de straat. Er werden geen gewonden of doden gerapporteerd die gerelateerd waren aan de storing.

Dat Telecombedrijf AT&T "not amused" was door de misdadige actie blijkt wel uit de beloning van $250.000 die het bedrijf uitgeloofd heeft voor tips die leiden naar de arrestatie van de dader(s).