Pyramide antenne

pyramide

pyramidePyramide antenne

Een van de dingen die we op velddagen graag doen, is een beetje experimenteren. Vooral omdat we dan een groot veld ter beschikking hebben, kan je nog eens wat doen met bijzondere antennes. Had Jack PA7RJ vorige keer nog een experimentele T2FD antenne , dit jaar had Gert PE0MGB een pyramide antenne in elkaar gezet.

 

De antenne werd bedacht om op een beperkte oppervlakte een 80m antenne neer te kunnen zetten. De antenne ziet eruit als twee delta-loops die in tegenovergestelde richting schuin aflopen. De antenne wordt in de top gevoed.

pyramid1

De antenne heeft in het voedingspunt een impedantie van ongeveer 90 Ohm. Om dat naar 50 Ohm te transformeren, kan je als voeding een kwart golflengte 75 Ohm kabel gebruiken. Daarmee wordt de 90 Ohm naar ca. 50 Ohm getransformeerd. De antenne wordt opgebouwd uit één enkele draad van een hele golflengte lang, die in 6 gelijke stukken van een kwart golflengte verdeeld wordt:

pyramid2

Gert gebruikte twee sets van elk 3 glasfiber buizen die door Baco voor EUR 9,95 per set aangeboden wordt. Dat levert een masthoogte van een meter of 6 op. De originele beschrijving van de antenne gaat uit van een 80m versie. Daar wordt ook in aangegeven dat de basis van de pyramide op minstens 3m hoogte moet hangen. De antenne straalt het best in de richting A-B en het minst in de richting C-D (de D is op het plaatje niet te zien, maar ligt uiteraard tegenover C). Gert bouwde de antenne voor 40m en dan mag dat ook wel wat minder zijn. De zijden van de pyramide werden verlengd met touw waardoor de tuiing meteen geregeld is, en voor de stevigheid worden de ontbrekende draden in de basis ook met touw uitgevoerd. Dat geeft bij avond het volgende beeld:

pyramid3

Gert's antenne was waarschijnlijk iets tekort; bij meting aan de antenne door Hugo PA2HW bleek deze te resoneren op ongeveer 7.6MHz. Ik bond mijn K1 eraan en die rapporteerde een SWR van 1:8. Met de autotuner van de K1 werd dat 1:1 en daarna maakte ik met 4W een verbinding met F/ON6JUN/P in Normandië.

Ook tijdens de CW-contest is de antenne intensief gebruikt en doet qua signaal niet onder voor de FD4's waarvan we er weer twee ter beschikking hadden. Zowel in de avond als in de vroege ochtend maakten we over heel Europa verbindingen met goede signalen. Dat wil zeggen: tijdens een contest krijg je altijd 599, maar je werkelijke rapport kan je afleiden aan het aantal keren dat ze je call en volgnummer vragen…

Toen zondagochtend 15m open ging, heb ik de antenne ook nog even op deze band getest. 21MHz is immers 3x7MHz en dus is de antenne daar 3 hele golflengtes lang. En ook daar werkte hij niet onverdienstelijk.

In feite is het een monoband antenne, maar op vakantie kan deze redelijk eenvoudige setup een hoop QSO-plezier opleveren met verbindingen over heel Europa.