Stappenverzwakker

Stappenverzwakker 0…30 dB

 

Om de output van een meetzender op een gecontroleerde manier te kunnen verzwakken is de meest logische oplossing om hier een stappenverzwakker voor te gebruiken. Zo'n verzwakker bestaat uit een serie verzwakker "pads" die naar believen in- of uitgeschakeld kunnen worden.

Door nu, zoals in het circuit hieronder aangegeven, pads op te nemen met een verzwakking van resp. 1, 2, 3, 4 dB en twee stuks van 10 dB, kan elke verzwakking tussen 0 en 30 dB in stapjes van 1 dB worden geselecteerd.

Als er bijv. 6 dB verzwakking nodig is worden de pads 2 en 4 dB geslecteerd. Een andere mogelijkheid is 1, 2 en 3 dB; samen is dat ook 6 dB. 

Het aardige van dit ontwerp is dat er van gangbare weerstanden uit de E-12 reeks gebruik gemaakt is; geen moeilijke exotische waarden dus. Het beste kan  deze verzwakker in een metalen behuizing ondergebracht worden; probeer ervoor te zorgen dat de ene pad de andere niet kan "zien" (schotjes). Voor in- en uitgang kunnen BNC connectoren gebruikt worden.

De maximale gebruiks frequentie hangt vnl. af van de gebruikte bouwmethode (korte verbindingen(!) ) en soort weerstanden (geen draadgewonden exemplaren). Houd, afhankelijk van de toepassing, bij selectie van de weerstanden ook de max. dissipatie van de weerstanden (1/8, 1/4, 1/2, 1 Watt…) in het vizier.