Einde tijdperk TV-tuner blik ?

Einde tijdperk TV-tuner blik ?

 

 Het einde van  het tijdperk van de ingeblikte TV-tuners lijkt in zicht. Silicon Labs heeft een krachtig IC ontwikkeld waarmee de (ingeblikte) TV tuner met discrete componenten overbodig lijkt te zijn geworden.

Silicon Laboratories stelt met de Si2170 een complete, wereldwijd bruikbare hybride tv-tuner voor met een geïntegreerde analoge tv-demodulator in een enkel CMOS-IC. Silicon Labs heeft bij het ontwerpen van deze tuner gebruik gemaakt van zijn inmiddels beproefde digitale low-IF-architectuur en dit is volgens de fabrikant de eerste in silicium uitgevoerde tv-tuner die een betere kwaliteit levert dan traditionele discrete tv-tuners.

 

Dit stelt televisiefabrikanten in staat om producten te ontwikkelen met een betere beeld- en ontvangstkwaliteit voor zowel analoge als digitale uitzendingen. De hoge integratiegraad van de tuner zorgt voor een besparing van ongeveer 100 discrete componenten, zodat het ontwerp van de totale schakeling een stuk eenvoudiger wordt, de productiekosten lager worden, er minder uitval bj de productie is en de betrouwbaarheid toeneemt bij geïntegreerde digitale tv's, set-top boxen en pc-tv-toepassingen.

 

Voor het bereiken van een betere ontvangstkwaliteit dan bij discrete tv-tuners maakt de nieuwe Si2170-tuner gebruik van een zeer lineair HF-frontend-ontwerp met een geïntegreerde unieke low-noise versterker (LNA) en een high-Q tracking-filter voor een selectieve versterking van de ingestelde kanaalfrequentie. Dit levert een uitstekende gevoeligheid op en een zeer sterke onderdrukking van ongewenste kanalen en interferentie bij slechte ontvangstomstandigheden. Dit betekent in de praktijk dat er meer kanalen kunnen worden ontvangen, dat zwakke signalen beter worden ontvangen en dat de beeldkwaliteit toeneemt.

 

De door Silicon Labs gepatenteerde digitale low-IF-architectuur maakt het mogelijk om veel functies die eerst met discrete componenten werden gerealiseerd nu met behulp van programmeerbare digitale signaalverwerking uit te voeren. Daardoor kunnen fabrikanten van tv's de systeemparameters zelf optimaliseren en de tuner aanpassen voor de verschillende tv-normen die wereldwijd worden gebruikt, zoals ATSC/QAM, DVB-T/C, ISDB-T/C, NTSC, PAL en SECAM.
De geïntegreerde analoge tv(ATV)-demodulator vormt een universele interface voor de systeem-IC's in de tv en maakt het mogelijk de tuner- en demodulatorfuncties te coördineren voor een optimale ontvangst van analoge tv-signalen.

De Si2170 hybride tv-tuner met analoge tv-demodulator wordt geleverd in een standaard 48-pens QFN-behuizing van 7×7 mm. De prijs begint vanaf $3,95 bij afname van 10.000 stuks.

 
Meer info:
www.silabs.com

Met de UV6xx reeks van Philips heb ik uitstekende zelfbouw ervaringen. De UV-blikjes zijn uitermate geschikt om bijv. een spectrum monitor mee te fabriceren. Of de Si2170 voor hobbyisten interessant is moet nog blijken. De prijs ziet er in ieder geval uitstekend uit. Deze is vergelijkbaar met die van een Big Mac ! www.macdonalds.nl