OFCOM zet UK HAM database online

ofcom

ofcomOFCOM zet UK HAM database online

 In Engeland is commotie ontstaan over de publicatie van de gedetailleerde amateur radio database door Ofcom, het Engelse AT. De Engelse amateurorganisatie RSGB heeft schriftelijk aan Ofcom zijn bezorgdheid laten weten.

 

Het is de eeuwige strijd tussen de diverse regeltjes: Volgens Ofcom heeft een aantal amateurs gevraagd de gegevens te publiceren, refererend aan de "Freedom of Information Act", zeg maar de Wet op Openbaarheid van Bestuur bij ons. Daarmee kan inzage gevraagd worden aan de overheid in diverse bestanden die zij beheren.

Maar na overleg met het Information Commissioners office, is de RSGB nu van mening dat Ofcom met het publiceren van deze gegevens wel eens in strijd zou kunnen handelen met de "Data Protection Act" – zeg maar de Wet op de Privacy – door persoonlijke gegevens zoals namen en adressen van alle radio amateurs in elektronische vorm voor iedereen, niet alleen amateurs, beschikbaar te maken op hun website.

De RSGB is vooral bezorgd over de beveiliging van de gegevens die nu door iedereen gedownload kunnen worden, amateur of niet. Maar de vraag is of het niet al te laat is om de spreekwoordelijke geest weer terug in de fles te krijgen. Ian Able, G3ZHI, zegt dat hij van Ofcom inmiddels toestemming heeft verkregen om de UK Amateur Radio Callbook gegevens online te zetten. Hij heeft de gegevens al op zijn website gezet, zie http://www.qsl.net/g3zhi/cb1.html

En bij ons? Het AT heeft weliswaar een callboek online staan, maar daarin is alleen te zien dat een call is uitgegeven, wanneer en met welke licentie. Publicatie van alle gegevens zou in Nederland ondenkbaar zijn…