Morse video’s op het internet

cw key

cw-keyMorse video's op het internet

In de editie van deze maand van het nieuwsblad Fists Down Under vestigen zij de aandacht op een aantal interessante YouTube video's over Morse code.

 

Allereerst de video van 'DA', ook bekend als Denice Stoops, de eerste vrouwelijke telegrafist die tot het einde van het commerciële gebruik van morse in 1998 werkte bij het kuststation KPH.

Denice is hier te zien tijdens de slotuitzending van de MRHS (zie ook www.radiomarine.org ) Night of Nights 10.

Elk jaar (in dit geval precies 10 jaar) op het moment dat de commerciële morse-uitzendingen beëindigd werden, komt het voormalige RCA kuststation KPH weer tot leven om de eer te bewijzen aan degenen die voor ons zo belangrijk waren met hun vaardigheden en talenten.

Veel andere maritieme kuststations en ook schepen melden zich in, en over de hele wereld luisteren duizenden mensen naar de CW 'muziek' die weer door de ether klinkt.

Deze video is opgenomen in de controle kamer van de stations KPH, KSM, en KFS zenders en geeft een beeld van de Night of Nights X. De 'wheel' van KPH (verklaring volgt) wordt aan het begin van de video verstuurd voordat de zendercoördinator Steve Hawes de stekker eruit trekt en DA's chrome Vibroplex bug verbindt met het paneel dat alle zenders tegelijk aanstuurt.

Het hele gebouw wordt gevuld met het HF van de zenders maar ook met de geest van de mannen (en vrouwen) die eens de enige schakel vormden tussen degenen die op zee zaten en de rest van de wereld. Het deelnemen aan deze gebeurtenis is een emotionele ervaring.

 

 

 

Nog een video van Denice waar ze bij W6CF aan de sleutel zit –
California Historical Radio Society. PO BOX 31659.
San Francisco, CA 94131. USA.

 

 

 

Morse code kuststations zonden de 'wheel' uit, een steeds herhaalde boodschap waarin gemeld werd dat ze open waren voor zaken en dat ze naar schepen uitluisterden, als ze niet bezig waren met het zenden of ontvangen van berichten.

De eersten waren ook letterlijk wielen – schijven met uitsparingen die de morse letters vormden. Later werden geponsde papieren banden gebruikt als wheel en deze werden gedrukt. In de laatste fase werd de wheel opgewekt door een elektronisch keyboard.

Op het kuststation KSM heeft de MRHS recent de papieren bandlezer weer gerestaureerd om de wheel uit te zenden. Zie de wheel in bedrijf.

 

 

 

met dank aan Fists Down Under voor het mogen weergeven van de nieuwsbrief.

http://www.fistsdownunder.org/