Langste morse-bericht ooit

morsekey

morsekeyLangste morse-bericht ooit

Op 26 oktober 1864 begon James W. Nye, goeverneur van de Amerikaanse staat Nevada, met het sturen van een telegram naar toenmalig president Abraham Lincoln. Dit bericht, dat verstuurd werd in Morse code, bevatte de complete tekst van de grondwet van de staat Nevada…

 

Het verzenden van zo'n lang telegram in de tijd van de Burgeroorlog was een uitdaging, zeker als je in aanmerking neemt dat er geen directe verbinding was tussen Carson City en Washington DC. Telegrafist James H. Guild deed er zeven uur over om het bericht door te seinen naar Salt Lake City, van waar het doorgestuurd werd naar Chicago, daarna naar Philadelphia, en uiteindelijk naar het telegraafkantoor van het Departement van Oorlog in Washington DC, waar het twee dagen later aankwam en er een transcriptie van 175 bladzijden van werd gemaakt.

Op de laatste bladzijde staat het totale aantal woorden (16.543) en de kosten ($4313.27 — ofwel $59.229 in huidige dollars en dat is met de wisselkoers van vandaag €36.949) van de verzending.

Uit frustratie over het feit dat gecertificeerde kopieën van de grondwet van Nevada, die in eerste instantie via de gewone post overland en overzee werden verstuurd, op 24 oktober nog steeds niet aangekomen waren in Washington DC, gaf goeverneur Nye van de staat Nevada opdracht om de grondwet dan maar via morse te versturen. Drie dagen na ontvangst van dit telegram — precies acht dagen voor de presidentsverkiezingen — verklaarde Lincoln dat in overeenstemming met een Act of Congress, de staat Nevada toegelaten werd tot de Unie. Hij hoopte hiermee op zijn herverkiezing en de verkiezing van gelijkgestemde republikeinen in het congres.

Deze 175-pagina lange transcriptie van het langste telegram in de Amerikaanse Nationale Archieven wordt momenteel getoond in een tentoonstelling met de naam "BIG!, celebrating the 75th anniversary of the National Archives,"  waarin grote records, gebeurtenissen en ideeën te zien zijn – inclusief dit telegram uit 1864.

De tentoonstelling loopt tot 3 januari 2010 in Washington DC, waarna de tentoonstelling op tournee gaat.