Nieuwe Handsfree regels in Canada

auto

AutoNieuwe Handsfree regels in Canada

Op woensdag 30 september heeft het Ministerie van Verkeer van de Canadese provincie Ontario aangekondigd dat Regelement nummer 118, die handelingen die de aandacht van het besturen van een motorvoertuig afleiden verbiedt, op 26 oktober 2009 van kracht zal worden.

 

Volgens de Radio Amateurs of Canada, de RAC , is het met de nieuwe wet voor bestuurders verboden om te praten, SMS-en, e-mailen, typen of een nummer te kiezen door middel van een met de hand vastgehouden telefoon of elk ander met de hand vastgehouden communicatie apparaat of entertainment device. Onder die laatste vallen dingen als i-pods, mp3 spelers of videospelers. Omdat het Engelse woord de lading beter dekt dan iets wat ik in het Nederlands kan verzinnen, heb ik het maar niet vertaald.

Na een periode van drie maanden waarin de politie uitsluitend waarschuwend zal optreden, worden vanaf 1 februari 2010 bekeuringen hiervoor uitgedeeld.

Deze nieuwe wet heeft direct gevolgen voor mobielende radio-amateurs, maar nog niet onmiddellijk. Op de Radio Amateurs of Canada blog pagina schrijft Vice President for Public Relations Peter West, VE3HG, dat alle zendontvangers in alle voertuigen binnen drie jaar hands-free moeten zijn. De enige permanente uitzondering is voor "emergency response vehicles" zoals politie, brandweer en ambulance.

Aan het einde van deze 3-jarige overgangsperiode moeten alle commerciële-, CB- en Amateur zendondvangers in voertuigen en bediend door de bestuurder, geschikt zijn voor hands-free gebruik.

De meest waarschijnlijke oplossing is met bluetooth headsets. Die zijn nu ook al te verkrijgen voor een aantal amateur sets, maar als deze trend zich voortzet, zal je zien dat dit binnen een paar jaar gemeengoed is geworden in de mobiele wereld. Nu afwachten wanneer onze regelzuchtige overheid dit een goed idee gaat vinden en in Nederland verplicht stellen…