Vibroplex te koop

vibroplex_bug

vibroplex_bugVibroplex te koop

Terwijl ik door het oktobernummer van CQ bladerde, viel mijn oog op de Vibroplex advertentie op pagina 47. De advertenties prijzen normaal hun sleutels en mechanische bugs aan, maar deze keer was de advertentie iets anders gesteld.

 

Voor CW-analfabeten: de Vibroplex is de pre-keyer oplossing uit de beginjaren van de commerciële telegrafie. Veel telegrafisten kregen een peesontsteking van dat mechanische gerammel de hele dag (vergelijkbaar met de moderne muisarm of RSI) en daarom bedacht Horace G. Martin al rond 1904 een seinsleutel waarbij je de strepen met de hand moest seinen, maar de punten mechanisch opgewekt werden. Bovendien werd de sleutel met een heen-en-weer beweging bediend in plaats van het gebruikelijke op-en-neer, wat ook veel beter was voor de gewrichten. Vibroplex sleutelaars herken je aan de bijzondere stijl van seinen: di-di-di daaaaaaaaaaaaaaaa-di-daaaaaaaaaaaaaa ofwel veel langere strepen dan punten.

Terug naar de advertentie. Die luidde als volgt:

Vibroplex logo

TE KOOP – VIBROPLEX

Mitch, W4OA, eigenaar van Vibroplex, gaat met pensioen.
Stuur een email naar w4oavibroplex.com voor meer informatie
Aanzienlijke investeringen vereist.

Dus voor alle telegrafisten met nostalgische gevoelens en een grote beurs is dit je kans! 

Het hele verhaal van de Vibroplex sleutel is hier te lezen.