ITU roept Iran op te stoppen met storen

itu-logo

itu-logoITU roept Iran op te stoppen met storen

De International Telecommunication Union (ITU) heeft Iran opgeroepen te stoppen met het storen van buitenlandse radio- en televisieuitzendingen na klachten uit Europa.

 

ITU woordvoerder Sanjay Acharya zei dat  “storing afkomstig van het grondgebied van de Islamitische Republiek Iran…  lijkt van een aard te zijn die verboden is volgens de radio voorschriften.” De radio-commissie van de ITU  “dringt er bij de overheden in Iran op aan om met de hoogste prioriteit door te gaan met het onderzoek naar de bron van deze storing en deze zo snel mogelijk op te heffen.” voegde hij er aan toe.

De commissie deed de oproep na een klacht van Frankrijk namens het management van de Eutelsat telecommunicatie satelliet waarvan de uitzendingen naar Iran werden gestoord. Acharya bevestigt dat de ITU niet in staat is om Teheran sancties op te leggen vóór de volgende vergadering van de ITU over twee jaar. “Wat we op dit moment kunnen doen is druk uitoefenen op de regering in Iran,” zei hij.

De ministers van buitenlandse zaken van de EU zwoeren maandag om “op te treden” tegen de onacceptabele storingen van satellietuitzendingen en internet vanuit Iran, om daarmee de toenemende onvrede jegens Teheran kracht bij te zetten. bijna 70 buitenlandse radio- en televisiestations die via de Eutelsat satelliet uitzenden richting Iran werden op 11 februari gestoord; die dag was het de 31e verjaardag van de Islamitische Revolutie, zo werd gezegd.