DX gedragscode

DX gedragscode

De afgelopen jaren zijn er een aantal goede pogingen geweest om het gedrag van amateurs op de banden te verbeteren. Wat is daar nu nog aan toe te voegen? Om te beginnen zijn de meesten van ons van mening dat sindsdien het gedrag alleen maar erger geworden is. Daarnaast: nu de propagatie beter wordt, zullen de pileups nog erger worden. En ten derde waren de eerder vermelde pogingen als een roepende in de woestijn. Vandaag willen we een campagne starten waarna elke HF DX operator in de wereld zegt, “HET MAAKT UIT HOE WE WERKEN!

 

Waarom bepaalde amateurs vervallen in onbeschaafd gedrag is een mysterie. De meeste mensen willen gewaardeerd worden. Daarnaast is er de drang om iets voor elkaar te krijgen. Dat gezegd hebbende, is het domineren van een pileup ten koste van anderen geen prestatie om met trots op terug te kijken.

De relatieve anonimiteit van het proces helpt daar niet bij. De amateurs die de arme operator horen zijn niet zijn clubmaatjes die hem normaal gesproken op zijn gedrag zouden aanspreken. De enige betrokkenen zijn het station wat hij probeert te werken en de anderen die één skip verderop zitten. Echter, goede operating practice is de goede dingen doen onafhankelijk van wie er luistert.

In een poging om beleefd gedrag weer tot standaard te verheffen probeert een internationale groep amateurs te stimuleren dat we allemaal ons gedrag op een hoger niveau brengen door ons te houden aan de DX gedragscode. We willen deze Code internationaal onder de aandacht brengen tot aan elke club en elke HF operator in de wereld.

En daar kan je zelf een rol in spelen.

Kijk op de website: http://www.dx-code.org

Vertel anderen erover en e-mail je vrienden. Vraag je club zich aan de Code te houden en plaats een link op je website naar de Code website. Zelf kan je een link naar de Code plaatsen op je eigen QRZ.COM pagina. Hoe je het ook doet, laat de wereld weten dat jij een van die amateurs bent die daar aan meedoet!

Wees trots op onze hobby en de manier waarop we die bedrijven. Wees trots op wat je bereikt, maar met respect naar anderen, in het bijzonder naar nieuwe amateurs die niet jouw ervaring en spullen hebben. Zij verdienen dezelfde steun die je zelf kreeg toen je jonger was. Iedereen die in staat is een signaal neer te zetten wat door het DX station gehoord kan worden moet de mogelijkheid krijgen een verbinding te maken zonder daarin gehinderd te worden door onbeleefde amateurs.

Onze apparatuur stelt ons in staat verbindingen te maken met mensen over de hele wereld, maar maakt ons ook afhankelijk van het gedrag van anderen. Laten we er alles aan doen om de operating practice te verbeteren en beleefd gedrag onder de DX-gemeenschap te stimuleren zodat het voor iedereen weer plezierig wordt om aan mee te doen.

Wat we DOEN weerpiegelt wat we ZIJN.

Het DX Gedragscode Committee.