Oudste nog werkende TV opgespoord

baird televisor

baird televisorDe oudste, nog werkende televisie van Nederland is een originele Baird Televisor uit 1930. Dit toestel, dat nog werkt met een Nipkowschijf, is van een verzamelaar uit Zandvoort.

 

Tv-gids Totaal TV kwam de man op het spoor tijdens de zoektocht naar de oudste Nederlandse tv, zo werd dinsdag bekendgemaakt. In totaal 218 eigenaren van oude tv's hadden zich gemeld bij de redactie van de tv-gids. Onder de inzendingen waren veel zogenoemde 'hondenhokken' die rond 1950 werden geproduceerd.

De stokoude televisie werkt nog met een nipkowschijf en heeft een beeldschermpje van drie bij zeven centimeter, ongeveer zo groot als het scherm van een iPhone. De BBC gaf in 1929 toestemming aan de bedenker, John Logie Baird , om uitzendingen van een halfuur te maken voor op het toestel.

De zoektocht leidde langs 218 oude tv's. Er zaten meerdere oude Engelse Bush televisies (1950) en een Marconiphone (1937) bij, maar die haalden het niet bij de Baird Televisor. Die was destijds ook in Nederland te koop, maar met een prijskaartje van 316 gulden onbetaalbaar.

Het apparaat werkt nog, maar staat in een schuur. De eigenaar heeft een van de grootste privécollecties platenspelers. Hij is op zoek naar mogelijkheden om die tentoon te stellen. Of de Baird Televisor dan ook te zien is, is echter de vraag.