D-Star Hotspot Zoetermeer actief

Repeater

repeaterSinds kort draait in Zoetermeer een D-Star Hotspot, zo laat Ruud PD1ARV weten. De zender is een Yaesu-FT897 met een vermogen van 10W in een Alan UV200 dualband antenne die op ongeveer 10m hoogte staat.

 

De vastgestelde simplex frequentie is 144.8875MHz. De hotspot staat via de computer gekoppeld aan reflector 17A waardoor geheel Nederland via deze hotspot te werken is.

Voor degenen die al deze kretologie onbekend in de oren klinkt: Een Hot Spot is het beste te omschrijven als een "simplex D-STAR-repeater". Deze staat daarbij in verbinding met andere repeaters. Het printje dat daarvoor meestal gebruikt wordt (deze bijvoorbeeld) kan gekoppeld worden aan een PC met internet en een normale voor packet of APRS geschikte FM-zendontvanger. Op die manier ontstaat een verbinding met de internetgateway van D-STAR. Naar keuze kan de Hot Spot dan op een repeater, waar ook ter wereld gekoppeld worden of (en dat gebeurt vaker) op een reflector (dat is een soort cluster van meerdere repeaters). Alles wat op de gekoppelde repeater of reflector gebeurt is (in D-STAR DV-modulatie) op de zendfrequentie van de FM-zendontvanger te horen. En alles wat met een D-STAR-apparaat op de ontvangstfrequentie van de FM-zendontvanger gezegd wordt is op de repeater/reflector te horen. Lokale stations in D-STAR op de frequentie van de hot spot, kunnen elkaar alleen direct op de simplexfrequentie van de FM-zendontvanger horen.

Daarmee is het dus nu in Zoetermeer mogelijk om D-star activiteit te volgen in Nederland via de reflector, en ook om verbindingen te maken.