Weggegooid noodbaken kostbaar grapje

traumaheli

traumaheliEen afgedankt noodbaken dat achtergelaten was bij het Nieuw-Zeelandse Te Maunga afvalverwerkingsstation heeft een onnodige en kostbare zoektocht tot gevolg gehad die bijna 24 uur geduurd heeft, en waarbij de politie, een helicpoter en reddingsbrigades ingezet zijn.

 

Het Rescue Coordination Centre New Zealand (RCCNZ) zegt dat dit incident weer eens aantoont dat het belangrijk is dat mensen op een fatsoenlijke manier hun oude bakens moeten vernietigen. Want dit was niet de eerste keer dat het gebeurt…

Op maandag rond 15:00 wert het RCCNZ geïnformeerd dat een vliegtuig dat over het Bay of Plenty gebied vloog, een noodsignaal had opgevangen op de oude 121.5MHz noodfrequentie. Ook de verkeerstoren van Tauranga Airport ontving het signaal.

Er werd een helikopter de lucht in gestuurd vanaf Rotorua om te proberen de bron te localiseren. Hoewel de bemanning in staat was het zoekgebied aanzienlijk te verkleinen, kon de exacte locatie niet worden vastgesteld.

Een groep van het Radio Spectrum Management (onze oude RCD of nu OCZ) werd naar het gebied gestuurd om te peilen en zij traceerden het signaal dat afkomstig bleek te zijn van het Te Maunga afvalverwerkingsstation in Mount Maunganui. Maar tegen die tijd was het donker en men vond het te gevaarlijk om verder te zoeken en besloot het daglicht af te wachten.

Pas dinsdagmiddag werd het incident opgelost, nadat het baken gevonden was in het recycling centrum. Hij stond daar op een lopende band voor glas en was vermoedelijk afgegaan nadat hij van de band gehaald was en op een railing gezet.

Oude noodbakens die op 121.5MHz en 243MHz werkten, worden sinds februari 2009 niet meer door satellieten opgepikt, maar nog wel door vliegtuigen, die de frequentie nog altijd als noodfrequentie gebruiken.
Nieuwe bakens, die op 406MHz werken, geven een digitaal signaal af dat een veel nauwkeuriger plaatsbepaling mogelijk maakt.

Een woordvoerdster van het RCCNZ zegt dat het incident 21 uur zoek- en coördinatietijd heeft gekost, en duizenden dollars aan helikopter vliegtijd en overige hulpverleners.

Ze zei verder dat dit nog maar eens duidelijk maakt dat oude bakens eerst fatsoenlijk gedeactiveerd moeten worden voor ze weggegooid worden.

“Dat betekent de batterij verwijderen voor het weggooien, of breng het baken naar je lokale politiebureau, kustwacht of baken-verkooppunt.”.

“Op deze manier onbedoeld een alarm afgeven is niet alleen tijdrovend, maar legt beslag op reddingsdiensten die in dezelfde tijd nodig kunnen zijn voor een echt noodgeval.”