Minister wil adoptie digitale radio versnellen

 Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen wil het t-dab-netwerk voor digitale radio verder uitbouwen. In 2015 zouden radio-uitzendingen via t-dab in 80 procent van Nederland moeten worden ontvangen.

 

Verhagen heeft aangekondigd dat het ministerie voornemens is om de huidige FM-vergunningen van een aantal commerciële radiostations tot 2017 te verlengen. De vergunningen zouden oorspronkelijk in 2011 verlopen. Voor het verlengen van de FM-licenties wil Verhagen wel dat de radiozenders haast maken met het invoeren van t-dab, een standaard voor digitale radiotransmissie. Een definitieve beslissing over de verlenging van de vergunningen wordt medio januari 2011 verwacht. Vorig jaar sprak staatssecretaris Frank Heemskerk dezelfde ambitie uit.

In Nederland zendt momenteel uitsluitend de publieke omroep uit via t-dab. Het ontvangstgebied is echter beperkt tot de Randstad en delen van Gelderland en Noord-Brabant. Ook is het aantal luisteraars voor de techniek zeer gering. Bovendien wordt nog de verouderde dab-standaard toegepast, waarbij een radiozender met mpeg2-audiocompressie en een bitrate van 128 kbps de ether in wordt gestuurd.

Het is nog niet duidelijk of op de nog vrije frequentieruimtes met de verbeterde dab+-standaard zal worden gewerkt. Dab+ maakt gebruik van de efficiëntere aac+-compressie en zou een beter geluid hebben, maar vereist wel nieuwe hardware.

http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab.html