Rampzenders blunderen bij signaaldoorgifte

Moerdijk

MoerdijkRadioluisteraars in de omgeving van Moerdijk zijn verstoken gebleven van het signaal van regionale rampenzenders. Dit omdat de signaaldoorgifte veranderde zonder dat kabelmaatschappijen dat wisten.

 

 

Bij de grote brand bij Chemie Pack in Moerdijk bleek in de omliggende regio het digitale signaal van de rampenzenders Radio Rijnmond Omroep Brabant Radio niet altijd te ontvangen. Dit kwam doordat zonder medeweten van de betrokken kabelmaatschappijen de omroepen hadden besloten eerder deze week de doorgifte van hun signaal via de satelliet te staken. De kabelmaatschappijen hebben hun signaalontvangst juist afgestemd op de betrokken satelliet van M7 Group SA.

De regionale radiozenders zoals Radio Rijnmond en Omroep Brabant geven sinds 1 januari hun digitale radiosignaal aan de kabelmaatschappijen niet meer door via de satelliet. Volgens de website Totaal TV hadden de omroepen al enige tijd het plan om voor de doorgifte alternatieven te zoeken voor de satellietverbinding in verband met de kosten. Het staken van de satellietdoorgifte gebeurde niet alleen bij de twee genoemde zenders, maar ook bij onder meer RTV Noord, Radio Gelderland en Radio Drenthe.

Storing begon maandag

Afgelopen maandag meldde een van Nederlands grootste kabelmaatschappijen Ziggo al dat er “een storing” was opgetreden in de doorgifte van het radiosignaal van zo’n tien regionale omroepen. Dat kwam, zo stond op de storingspagina van het bedrijf te lezen, doordat de regionale omroepen verzuimd hadden de verandering in de doorgifte te melden aan de kabelmaatschappijen. De omroepen wisten niet dat zoveel kabelmaatschappijen afhankelijk waren van het signaal, zo zegt branchevereniging ROOS, en hadden dan ook niet zo’n impact verwacht.

"Onze techneuten in Zwolle zijn direct aan de slag gegaan en hebben in de afgelopen dagen overal waar ze maar konden het signaal vandaan geplukt", zegt woordvoerder Erik van Doeselaar.

De laatste vier omroepen waren uiteindelijk woensdagavond weer te horen via de coax-kabel.

Aantal gebieden nog zonder signaal

Kabelmaatschappij Caiway, net als Ziggo met veel aansluitingen in het rampgebied, moest echter met lede ogen aanzien dat er een aantal gebieden zonder radiosignaal zaten, terwijl de regionale omroepen werden ingeschakeld als rampenzender.

Volgens woordvoerder Van der Giessen van Caiway heeft het bedrijf na de ontdekking maandag dat het geen signaal meer kreeg, zo snel mogelijk een alternatief gezocht en die gevonden in de mediagateway in Hilversum. Alleen plaatsen als bijvoorbeeld Krimpen aan den IJssel, dat in de baan zou komen te liggen van de rookpluim vanuit Moerdijk, waren nog niet aan te sluiten. Onduidelijk is welke plaatsen buiten Krimpen aan den IJssel precies op tijd signaal kregen en welke niet.