Russen brengen internet naar de ruimte

satelliet

satellietRussische geleerden zijn bezig met plannen om internet naar de ruimte te brengen. Ze zeggen dat hun nieuwe Kosmonet project en de implementatie daarvan aan Runet gebruikers de mogelijkheid biedt om op een totaal nieuwe manier van internet gebruik te maken.

 

Volgens de ontwikkelaars is snelle internet toegang slechts een van de doelstellingen van Kosmonet. De prioriteit ligt bij het garanderen van communicatie tussen ruimtevaartuigen, het besturen van Russische vliegende objecten vanaf elk willekeurig punt op aarde en het bieden van stabiele communicatie aan afgelegen gebieden in Rusland.

Vitaly Davydov is onderdirecteur van het Russische ruimtevaartbureau. Hij zegt dat zo'n communicatiesysteem cruciaal is voor het noorden en de poolstreken van Rusland, omdat satellieten in stationaire banen geen dekking bieden in deze regio's. Hij merkt daarbij op dat het voor Rusland niet rendabel danwel technisch onmogelijk is om vaste zendstations in die gebieden neer te zetten, of om er glasvezelverbindingen naartoe te leggen.

Het nieuwe project is een verbeterde versie van het huidige systeem dat bekend is onder de naam Gonets wat zich het best laat vertalen als "boodschapper". Davydov zegt dat het cruciaal is voor Rusland om de mogelijkheid te hebben zich te verzekeren van communicatie op elk moment met al haar satellieten en deze te verbinden met de mission control centers. Volgens Davydov komt het er dan ook in het kort op neer dat Rusland het internet de ruimte in brengt.

De ontwikkelaars benadrukken dat “Kosmonet” niet afhankelijk is van infrastructuur op de grond. In plaats daarvan worden de verbindingen in stand gehouden met behulp van terminals en basisstations in satellieten. Als gevolg daarvan hebben noodsituaties zoals aardbevingen of andere calamiteiten geen invloed op de onderlinge verbindingen tussen nodes, zoals op aarde wel het geval is.