Valse ICOMs in omloop

icom-logo

icom logoIcom is op zoek naar degene die momenteel vervalste kopieën van de populaire IC-V8 2 meter portofoon op de markt brengt. En kennelijk zijn er daar heel wat van in omloop.

 

Sinds 2010 duiken steeds meer namaak transceivers, battery packs en laders op. Icom zegt dat het verschil tussen een echte porto model IC-V8 en de namaak radio's zo klein is, dat een blinde gebruiker waarschijnlijk niet merkt dat hij een namaakradio gebruikt. (Waarom Icom het voorbeeld van een blinde aanhaalt snap ik niet – die ziet sowieso geen verschil – red).

Bijvoorbeeld: de 2-toets op de echte IC-V8 is voor de "P Beep" functie. Op de namaakradio heeft de 2-toets de functie "VOX". Daarnaast is het serienummer plaatje op de achterkant van de echte Icom zwart, terwijl deze op de namaak radio wit is.

Zelfs de accessoires worden nagemaakt. Het F21 Battery Pack ziet eruit alsof deze van Icom is, maar er zijn twee verschillen. De namaak versie heeft niet het ICOM logo, en heeft Part Number BP-208 in plaats van BP209N zoals op de echte Icom accu.

Als laatste heeft de optionele externe fabrieksmicrofoon het Icom typenummer HM-133 terwijl de nagemaakte HM-133V heet. Icom zegt dat een echte HM-133V voor andere transceivers uit de productlijn is.

• Icom verzoekt dat als je vermoedt dat een product namaak is, je dit wil melden bij hun support afdeling. In Amerika zit Icom op 2380 116th Avenue NE, Bellevue, Washington, 98004, USA.

Telefonisch kan ook: 001-425-454-8155.

Meer over de genoemde producten is on-line te vinden op:
IC-V8 Portofoon – http://www.icom.co.jp/world/notice/pdf/V8.pdf
F21 Battery Pack – http://www.icom.co.jp/world/notice/pdf/F21.pdf
HM133 Microfoon – http://www.icom.co.jp/world/notice/pdf/2720H.pdf