Experimenteren op 9kHz

9kHz ant

9kHz antDiverse amateurs experimenteren momenteel met signalen op 8,97kHz. Dat ligt in het hoorbare gebied, maar desondanks worden er honderden kilometers overbrugd. Dit soort signalen ga je niet horen met een standaard HF-transceiver, dus moet er wat geïmproviseerd worden.

 

 

Voor de ontvangst van deze zeer laagfrequente signalen (in radiotermen dan) wordt gebruik gemaakt van de computer. De software is SpectrumLab , waar ik op internet verschillende referenties naartoe vindt. Het is me niet exact duidelijk welke gebruikt wordt: men refereert aan Spectrum Lab waar de eerste link naartoe wijst, maar er is ook een SpecLab in België die eveneens analyse software aanbiedt. Ik heb wel een screenshot met instellingen gevonden:

Speclabs Screenshot

Overigens maakt de software die je gebruikt niet zoveel uit, als maar de 9kHz frequentie geanalyseerd kan worden. Maar dan moeten de signalen nog ontvangen worden. Een kwart golf voor 9kHz kan je echt niet kwijt in je tuin: dat zou een dikke 8km zijn. Dus wordt veelal gebruik gemaakt van actieve antennes met oppikloops, zoals onderstaand ontwerp:

Preamp

Dit is een op 8,97kHz afgestemde pre-amp welke met de geluidskaart van je PC verbonden wordt. De genoemde 80 vierkante meter komt neer op een raam van 9×9 meter en is voor stadstuintjes alsnog onbeschoft groot… De kunst is natuurlijk iets te maken dat nog een beetje signaal afgeeft op die lage frequenties. Wellicht is dit een aanzet om eens te luisteren op 9kHz…