Amateurs actief met C2000

tetra logo

tetra logoAfgelopen week is er voor het eerst een amateur in Nederland in geslaagd om met C2000 in de lucht te komen op een amateurband. Tetra, zoals de modulatiesoort officieel heet, is voor alle Nederlandse radioamateurs onder bepaalde voorwaarden toegestaan.

 

De gebruikte apparatuur zijn normale apparaten zoals de overheidsdiensten die ook gebruiken, echter zonder de encryptie-sofware. De apparatuur is voorzien van speciale amateurfirmware en het betreft een uitvoering die standaard al op 70 cm kan werken.

De bedoeling is om de komende tijd meer ervaring op te doen met tetra. Behalve met tetra is het ook een primeur met tdma. Door deze tdma-techniek zijn met tetra relaisstations mogelijk, die zonder duplexfilters werken. Het relais zendt en ontvangt daarbij op dezelfde frequentie, waarbij pakketten die in het ene tijdslot worden ontvangen, in een ander tijdslot opnieuw worden uitgezonden.

Een ander voordeel van tetra is dat de norm in tegenstelling tot een enkel onderdeel van D-STAR geheel openbaar is. Het komende jaar komen voor het eerst in Nederland gebruikte Motorola-portofoons voor tetra als surplusmateriaal op de markt. Naar verwachting zullen die rond de 150 euro gaan kosten voor een werkend exemplaar.

Voor meer achtergrondinformatie, lees de voortreffelijke artikelen op dDV Me!, deel 1 , deel 2 en deel 3 .