Stralingsmeters niet aan te slepen

radioactief

radioactiefStralingsmeters en noodpakketten vinden gretig aftrek in Nederland sinds de kernramp in Japan. Dat bevestigen woordvoerders van het bedrijf Conrad Electronic en noodpakketten.nl dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in Sp!ts.

 

In maart ontving Conrad vijf keer zo veel bestellingen van zogeheten geigertellers als in heel 2010. Geigertellers zijn apparaten die radioactiviteit meten. Wie nu nog een stralingsmeter wil, komt op een wachtlijst van zeker drieduizend klanten te staan. Volgens een woordvoerster van het bedrijf is het opvallend dat 60 procent van de kopers particulier is. „Mensen lijken nu toch een beetje bang te zijn voor kerncentrales.”

Ook in de rest van de wereld gaan geigertellers als warme broodjes over de toonbank sinds de nucleaire crisis in Japan begon, zei Olivier Martimort, de directeur van het Franse NanoSense, een bedrijf dat de apparatuur levert, in het Amerikaanse tijdschrift TechLand. Vorige week maandag verkocht het bedrijf in anderhalf uur tijd meer geigertellers dan in de zes jaar daarvoor.

In Nederland zijn behalve stralingsmeters ook zogenoemde noodpakketten erg in trek. Een woordvoerder van de site noodpakketten.nl zei dat de vraag is vertienvoudigd. Hoeveel pakketten het bedrijf verkoopt, wilde hij niet zeggen. In de pakketten zitten onder meer een opwindradio en EHBO-spullen. Volgens de zegsman zijn Nederlanders zich door de gebeurtenissen in Japan meer bewust van het risico op een ramp. „Het stemt tot nadenken.”