Wereldomroep koopt Hörby zenders

RNW-logo

RNW-logoHet management van RNW (Radio Nederland Wereldomroep) heeft bevestigd dat het de drie 500 kW kortegolf zenders van het onlangs gesloten kortegolfstation van het Zweedse Hörby heeft opgekocht. De zenders worden momenteel uit elkaar gehaald voor transport naar de RNW locatie in Madagascar.

 

Recent nog kondigde het management van RNW aan dat men haast wilde maken met het vervangen van de kortegolfzenders door andere distributieplatforms, waarbij de relaisstations in Bonaire en Madagascar gesloten gaan worden. De locatie op Bonaire gaat volgens de huidige planning eind oktober 2012 dicht, maar voor Madagascar is nog geen sluitingsdatum bekend.

RNW besloot eind 2010 echter dat het tijd was om de bijna 40 jaar oude Philips zenders in Madagascar te vervangen. In plaats van te investeren in nieuwe zenders, greep men de kans aan om de drie ABB zenders van het Zweedse station in Hörby te kopen, dat eind 2010 gesloten werd. Deze zenders waren in 1993 pas geïnstalleerd.

Er zijn twee redenen om deze zenders te kopen: Allereerst is het noodzakelijk voor het garanderen van de betrouwbaarheid van de bestaande uitzendingen vanuit Madagascar dat de huidige bijna 40 jaar oude zenders zo snel mogelijk vervangen worden, en ten tweede zijn de “nieuwe” ABB zenders veel energie-zuiniger door een betere efficiency, zodat de relatief kleine investering snel terugverdiend wordt.