Oorzaak brand tv-toren Smilde geheim

zendmastsmilde

zendmastsmilde Zendmastbeheerder Novec weet al wat de oorzaak is van de brand in de zendmast in Hoogersmilde, maar houdt die informatie voorlopig voor zichzelf.

 

 

De zendmast in Drenthe vloog op 15 juli in brand, nadat eerder op de dag ook al een kleinere brand had gewoed in de zendmast in IJsselstein. Het is nog altijd niet bekend gemaakt of die branden iets met elkaar te maken hebben.

Inmiddels weten de betrokken bedrijven wat aan de brand in Hoogersmilde vooraf ging, maar ze hebben samen besloten om dat niet publiek bekend te maken. Overigens zijn andere onderzoeken, zoals die van de verzekeraars, nog in volle gang.

Na de brand in IJsselstein werd het zendvermogen van die mast omlaag gebracht, waardoor diverse radiozenders in delen van de randstad slecht te ontvangen zijn. Daarover zou donderdag een kort geding dienen. Dat is op het laatste moment afgezegd, omdat de partijen nog eens met elkaar om de tafel gaan.

In een verklaring zeggen de beide partijen dat ze met een bemiddelaar gaan zorgen dat de problemen zo snel mogelijk worden opgelost. Ze willen verder geen mededelingen meer doen aan de pers. Achter de schermen knettert het echter aardig. Volgens NOVEC – eigenaar van de stalen mast die naar beneden is gekomen – is het allemaal de schuld van Broadcast Partners, een soort kabelboer voor radiostations wiens inferieure kabels oververhit zouden zijn geraakt en zo de brand hebben veroorzaakt. "Nonsens!! roept Alticom, eigenaar van de betonnen toren. "professionele dikke kabels vliegen niet zomaar in de fik!" Welles! zegt reaguurder Ron van der Kruit bij RTVutrecht: "Ik ken mensen die er werken en die zeggen ook dat BP met goedkope materialen werkt!" De ruzie liep zo hoog op dat er gisteren (25 augustus) een kort geding zou dienen, maar dat is nu afblazen omdat de betrokken partijen "tot een akkoord zijn gekomen om de gerezen problemen rond de zendmasten met grote voortvarendheid op te lossen". Maar het hoe en waarom blijft dus geheim. Dat houdt de geruchtenstroom natuurlijk wel in stand. Misschien dat we er ooit nog een keer over geïnformeerd worden…