NAVTEX

navtex

navtexOp vaste tijden worden op 518 kHz door verschillende kuststations NAVTEX berichten uitgezonden. NAVTEX staat voor (NAVigational TEXt Messages)  Deze radiotelexdienst zendt navigatie-,  meteowaarschuwingen en spoedberichten (bijv. Search and Rescue berichten) uit vnl. bedoeld voor de scheepvaart. Je kunt natuurlijk een 'dedicated' NAVTEX ontvanger gebruiken, maar als je je ontvanger kunt instellen op 518 kHz in SSB, dan kun je ook NAVTEX berichten meelezen.

 

 

 

Om straks wat op de 500 kHz band te kunnen doen heb ik een provisorische magnetic loop antenne gemaakt.
De antenne bestaat uit 11 windingen geisoleerd dun trafoodraad gewonden rond 4 spijkertjes in de (schuine zolder) wand.
De spijkertjes staan ongeveer 1,20 m uit elkaar. Als varco heb ik een 150 pF exemplaar gebruikt.
Na het juiste aantal windingen bepaald te hebben dipt de antenne mooi in het gebied 490-520 kHz.
 
In eerste instantie wilde ik WSPR stations bekijken; dat lukte. Heb een aantal Engelse stations kunnen ontvangen via de mag loop op de Yaesu FT450. Jammergenoeg is de activiteit van 500 kHz WSPR stations de laatste tijd erg laag.
 
Maar er is  meer te beleven rond de 500 kHz. Het lukt om de mag loop op 518 kHz af te stemmen en NAVTEX signalen te ontvangen op de Yaesu die in USB ingesteld staat en afgestemd is op 517 kHz.

NAVTEX staat voor (NAVigational TEXt Messages) en gebruikt de AMTOR FEC mode.
Deze code wordt ondersteund door het programma MultiPSK. Hieronder zie je een screenshot van een gedecodeerd NAVTEX bericht van donderdagavond 15 september.

 

De kuststations die op niet te grote afstand liggen (Oostende, Nederlandse kustwacht) kon ik goed ontvangen en decoderen. In Grimeton staat overigens ook een NAVTEX zender. De kuststations zenden in een strak schema uit; elke 10 minuten neemt een ander station de uitzending over:
 

Meer info;
 
http://www.scannernet.nl/navtex/info-navtex.html
 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Navtex