LED-lampen storen op lichtnet

LED lamp

LED-lampIn Zweden hebben onlangs meerdere LED-lampen een verkoopverbod opgelegd gekregen. De reden: Ze storen als de hel op het lichtnet.

 

 

Energiezuinige LED-lampen worden steeds populairder. Maar hun stuur-elektronica is niet altijd van goede kwaliteit.

De Zweedse Keuringsdienst van Waren verbood in augustus de verkoop van drie typen LED-lampen die storen op het lichtnet. De slechtste van de drie ging maar liefst 56dB over de maximaal toegestane limiet heen. De tweede slechtste zit in dezelfde ordegrootte met 54,9dB boven de limiet.

"Dat is erg veel. De lampen zijn niet gevaarlijk voor de mens, maar ze kunnen interfereren met andere elektrische apparaten," zegt Ulf Johansson, inspecteur van het instituut.

Deze verstoringen kunnen leiden tot hinderlijke ruis in de radio, flikkerend beeld op het scherm of de levensduur van aangesloten elektrische apparaten kan beïnvloed worden. Communicatie via het lichtnet kan eveneens worden verstoord.

De verboden LED-verlichting was voorzien van CE-markering, wat betekent dat de importeur of fabrikant garandeert dat dit product voldoet aan eisen die de EU daar aan stelt. Maar dat doen ze dus duidelijk niet.

De Keuringsdienst van Waren is bezorgd over het probleem, omdat LED-verlichting wordt gedoodverfd als dé vervanger van de traditionele gloeilampen.

Daarom is de Zweedse overheid, samen met haar Belgische tegenhanger, gestart met een gezamenlijke campagne waaraan verschillende Europese landen deelnemen.

Het doel is om de markt te scannen om een indruk te krijgen van de grootte van het probleem.

"We willen tevens de markt tijdig ontdoen van slechte producten," zegt Ulf Johansson.

In de afgelopen maanden heeft de overheid bijna 130 LED-lampen gecontroleerd. Daaronder waren onder meer lampen met GU10 voet (spotlights) en E27 voet (gloeilamp vervangers). Er werden grote, gevestigde merken maar ook kleine, onbekende fabrikanten onderzocht. De campagne wordt nu geëvalueerd en de resultaten worden later dit najaar gepresenteerd.