Antenneschakelaar

Antenneswitch

AntenneswitchVia mijn Zweedse radiovrienden kwam ik op de site van Mike SM2WMV terecht, die daarnaast het conteststation SJ2W runt. Mike heeft een antenneschakelaar ontwikkeld, waarvoor hij nu de printen te koop aanbiedt. En dat kan zomaar interessant zijn voor andere amateurs of conteststations.

 

 

 

Meestal worden antenneschakelaars uitgevoerd als zware mechanische schakelaars, die met de hand bediend moeten worden. De schakelaars dienen dan wel in de buurt van de radio's geplaatst te worden, want je kunt moeilijk steeds het dak op om een schakelaar te bedienen. De antenneschakelaars van Mike worden bestuurd met een spanning die je via een kabel aan kunt bieden, wat de mogelijkheid biedt om de schakelaars bij de antennes te plaatsen. Dat scheelt kabel.

De schakelaars bestaan uit een bak relais en eventueel wat aanpassingen (zoals bij de Stacker). Mike verkoopt printen voor de volgende soorten schakelaars:

De 6×1 schakelaar . Deze 6×1 is een antenne schakelaar die 6 antennes met 1 radio kan verbinden. Ongebruikte antenne-ingangen worden met de aarde verbonden waardoor bescherming verkregen wordt tegen statische ontladingen zoals bij bliksem optreedt (natuurlijk niet tegen een directe inslag, daar zijn wat meer maatregelen voor nodig…) De insertion loss is 0.05dB op 28 MHz en op 50 MHz is de insertion loss 0.19dB. De isolatie tussen de poorten is ongeveer 70dB +/- een paar dB afhankelijk van welke poort gebruikt wordt. De prijs voor de print is €40. Componenten moet je dan nog wel zelf kopen.

De 6×2 schakelaar . De 6×2 is een antenne schakelaar die 6 antennes met 2 radio's kan verbinden. Deze kit bestaat uit twee printen, één is voor het HF deel dat zorg draagt voor het koppelen van de antennes aan de radio's, en de tweede print bevat een bak relais die gebruikt worden als een soort logica-blok wat ervoor zorgt dat de eerste radio wint. Als bijvoorbeeld radio 1 kiest voor antenne 5 en radio 2 wil ook antenne 5 selecteren, dan gebeurt er niets. Daarnaast is het HF board zo ontworpen dat er 3 relais per antennepoort gebruikt worden, waardoor het onmogelijk wordt dat als de relaislogica om een of andere reden faalt, de twee radio's aan elkaar gekoppeld zouden worden. De extra relais verbeteren tevens de isolatie tussen de poorten. De isolatie tussen de poorten is typisch 70dB op 28 MHz, 80dB op 14 MHz en 90dB op 1.8 MHz. Dat varieert een beetje, afhankelijk van welke poort je meet ten opzichte van een andere poort. Metingen daarvan zijn hier te zien. De insertion loss ligt rond de 0.06dB op 28 MHz en 0.03dB op 14 MHz. Prijs voor deze set printen is €50.

De Stacker . De stacker wordt gebruikt om het toegevoerde vermogen over maximaal drie antennes te verdelen. Daarmee kan je antennes in een stack schakelen of om in meerdere richtingen te stralen. Op deze manier kan een 2- of 3-voudige stack gemaakt worden. De UN-UN transformator heeft een transformatieverhouding van 2.25:1 en dat levert ongeveer 56 ohm met twee 50 ohm antennes ingeschakeld, en 37.6 ohm met drie antennes ingeschakeld. In beide gevallen levert dat een redelijke SWR. Je kunt de stacker gebruiken als gewone antenneschakelaar voor drie antennes maar ook een van de andere modes gebruiken. Prijs voor de printen voor de Stacker is €40.

De 4-SQ . Deze schakelaar is bedoeld voor het aansturen van een 4-square. Hij is ontworpen om gebruikt te worden met hybride couplers zoals de COMTEK dozen. Hier is wat meer ervaring voor nodig dan voor het bouwen van de andere antenneschakelaars, omdat voor optimale prestaties het apparaat wat tuning nodig heeft. Dit staat allemaal beschreven op de originele webpagina. Kosten voor deze print bedragen €45.

De VHP 6X2 . Functioneel gelijk aan de 6×2, maar met connectoren voor hoge vermogens. Kosten van de printen: €80.

De VHP Stacker . Dit is een hoog-vermogen uitvoering van de Stacker, maar nu met uitgangen voor 2 radio's (feitelijk een poort a la 6×2). In combinatie met 2 6×2 schakelaars heb je een systeem dat 4 radio's verbindt met 6 banden, met 3 antennes per band… Kosten voor de set printen bedraagt €70.

Let wel: de prijzen zijn voor de printen, niet voor de componenten! Als service staat op elke pagina een componentenlijst met verwijzingen naar 3 mogelijke aanbieders. Digikey kan alles leveren, en gelukkig hebben die ook een vestiging in Nederland!

6x2