Nieuwe rotor op de markt

Cytorq

CytorqTijdens de Visalia DX-Convention die op 20 en 21 april gehouden werd, toonde de firma Cytorq hun nieuwste rotors. Dit zijn zo ongeveer de beste rotors die er momenteel te krijgen zijn, gemaakt voor extreme antennes onder extreme condities.

 

 

 

De firma is begonnen met aan de amateurwereld te vragen wat men van een rotor verlangde. Dat was simpel: "Geef ons kwaliteit, betrouwbaarheid en kracht". Vervolgens is men gaan ontwerpen, testen, en uiteindelijk kwam daar een rotor uit met niet mis te verstane specificaties. Even uit de Amerikaanse specs:

FEATURES

 • A choice of models
 • Up to 4,800 in/lbs turning torque
 • Up to 45 sq ft antenna with up to 66 foot boom
 • Rugged stackable friction mast clamps
 • Mechanical overload protection
 • Brushless digital motor
 • 90 second slew over full range
 • 0.1 degree accuracy, 1 minute resolution
 • Programmable acceleration, speed and limits
 • Point and shoot preset
 • Slaved tracking with other CYTORQ models
 • Serial interface
 • 2 year warranty 

De prijzen zijn er dan ook naar: het topmodel kost $2400 en dat is met de koers van vandaag €1962 – meer dan de meesten van ons voor hun set betaald hebben.

Overigens hoeft een rotor geen godsvermogen te kosten. Zelfs Conrad levert nog een simpel rotortje voor net geen 6 tientjes: artikelnummer 284971. Als je op de site zoekt, is het ding niet te vinden, maar bij deze dan het nummer. Genoeg om een simpel antennetje voor 2, 4 of 6m rond te draaien en ook een niet al te grote beam zal nog wel lukken. Voor het grotere werk kan je dan altijd nog een Cytorq nemen…