Oudste geluidsopname Edison hersteld

Edison

EdisonDe oudste bewaard gebleven geluidsopname van uitvinder Thomas Edison is na 134 jaar weer te beluisteren.
Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite The Atlantic.

 

 

 

De opname dateert uit 1878, enkele maanden nadat Edison erin geslaagd was geluid vast te leggen op tinfolie. Omdat de oorspronkelijke geluidsdrager erg fragiel is, was het onmogelijk deze nog af te spelen zonder dat de opname permanente schade zou oplopen.

Door middel van een driedimensionale computerafbeelding van het stuk tinfolie hebben laboranten een digitaal gesimuleerde weergave van de opname van Edison kunnen herproduceren. Het is niet alleen de oudste bewaard gebleven geluidsopname door de uitvinder, maar ook de oudste opname gemaakt in de VS.

Kornet

Dezelfde wetenschappers die deze opname van Edison, waarop een kinderversje, een kornet en een lachende man te horen zijn, hebben hersteld, slaagden er eerder in de oudst bekende geluidsopname ter wereld te digitaliseren. Dit was een opname van het liedje Au Clair De La Lune uit 1860, gemaakt met een fonautograaf op een stuk papier.

De eerste geluidsopname die Edison maakte, was het kinderversje Mary Had A Little Lamb. Dit legde hij in 1877 vast, maar die opname is verloren gegaan. Wel zijn er andere opnames op tinfolie bewaard gebleven, hoewel niet meer afspeelbaar. Edison bracht een paar jaar later wasrollen op de markt, de eerste populaire geluidsdragers.

Beluister de geluidsopname van Edison uit 1878

http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F64793196&show_artwork=true&auto_play=false&show_artwork=false&color=ff7700&callback=reqwest_0&_=1351380913377