Amerika wil stoppen met IRC

220px-Coupon-reponseDe Amerikaanse posterijen willen stoppen met de verkoop van de International Reply Coupons (IRC's). Ze hebben toestemming gevraagd aan de commissie die daar over gaat om per 27 januari 2013 te stoppen met de verkoop. IRC's die in het buitenland gekocht zijn, worden voorlopig nog geaccepteerd.

 

 

 

IRC's waren bedoeld om de portokosten te voldoen voor een antwoord op een brief. Lag de geadresseerde in hetzelfde land, dan was een SASE (Self Addressed Stamped Envelope, een aan jezelf geadresseerde envelop met postzegel) de oplossing. Maar als de geadresseerde in een ander land woonde, dan moest je óf postzegels van dat land zien te krijgen (vrijwel onmogelijk) óf geld opsturen. Dat gebeurt nog steeds: de zogenaamde "green stamps" (groene postzegels, ofwel 1 dollar biljetten). Het risico is dan natuurlijk dat het geld onderschept wordt.

In de radiowereld worden IRC's nog gebruikt bij het versturen van direct QSL's. Vooral in arme landen weten de postbezorgers wie de radio-amateurs zijn en worden direct QSL's met dollars onderschept om het karige levensonderhoud wat aan te vullen. Dat was nou precies de reden om IRC's te gebruiken. In Nederland worden IRC's sinds 2002 niet meer verkocht, in België nog wel. Landen die bij de Wereld Postunie zijn aangesloten, zijn verplicht om de IRC's te accepteren, maar niet om ze te verkopen. Maar naarmate meer landen stoppen met de verkoop, sterft de IRC langzaam maar zeker uit.

Is dat erg? Misschien voor achtergebleven gebieden. Steeds meer DX-stations accepteren PayPal als betalingsmethode in combinatie met OQSL (Online QSL request). Bij OQSL kan je je QSL terugzoeken in een online database, en aangeven dat je die verbinding bevestigd wilt hebben. Veel DX-stations stellen helemaal geen prijs op de QSL-kaarten van de stations die ze gewerkt hebben (wat moet je met 30.000+ kaarten als er maar een dikke 130 DX entiteiten zijn) maar de amateurs die het station gewerkt hebben, willen natuurlijk wel een kaart. Daartoe worden de logs steeds vaker ge-upload naar elektronische QSL diensten als LotW, of is er de mogelijkheid een kaart online aan te vragen en te betalen – plus de mogelijkheid voor een extra donatie, wat voor een dure expeditie veel welkomer is als een IRC.

Dus is het erg? Nee, behalve dat weer een tijdperk afgesloten wordt. IRC's waren voor ons toch al 10 jaar niet meer te krijgen, maar als Amerika er mee stopt, zullen ze snel zeldzamer worden.