Test 4g-netwerk ontdekt, update

4G

4GTweaker "Neeecht" heeft ontdekt dat Vodafone in alle stilte zijn 4g-netwerk heeft ingeschakeld. Het 4g-netwerk zit op de 800MHz-band en is bedoeld om 4g te testen voordat het netwerk na de zomer live gaat, zo zegt Vodafone.

 

 

 

De wizzkid ontdekte door frequenties te scannen dat het signaal van het 4g-netwerk in Amsterdam al wordt uitgezonden.

Het signaal zit in de band tussen 801MHz en 811MHz, vlak onder dat van KPN. Bij een meting enige tijd geleden pikte "Neeecht" het signaal nog niet op.

Vodafone bevestigt dat het 4g-netwerk is ingeschakeld. "Vodafone is gestart met het bouwen en voorbereiden van het 4g-netwerk", aldus een woordvoerder.

"De eerste masten zijn klaar voor de 4g-techniek en actief voor testdoeleinden. Het kan dus goed zijn dat een scanprogramma het 4g-signaal van Vodafone oppikt."

Het testen gebeurt nog niet landelijk, zo zegt de provider.

"Het testen van het 4G netwerk doen we momenteel in de Randstad." Vodafone heeft al eerder bekendgemaakt dat het 4g-netwerk aan het einde van de zomer toegankelijk moet worden voor consumenten.

Dat zal net als bij KPN primair gebeuren op de 800MHz-band, waarop nu dus wordt getest. KPN heeft in grote delen van de Randstad zijn 4g-netwerk al live.

NB: De screenshots laten zien dat "Neeecht" met een tot wide-band SDR ontvanger ("DVB-T usb stick") zijn ontdekking heeft gedaan.

Update: Inmiddels heeft Gert, PE0MGB ontdekt (ook met DVB-T sdr ontvanger) dat er in de Zoetermeerse regio ook 4g signalen aanwezig zijn. Niet duidelijk is of het hier om Vodafone of KPN signalen gaat.

http://tweakers.net/nieuws/88012/tweaker-ontdekt-test-4g-netwerk-vodafone.html