Frequentie-hopping eenvoudiger met akoestische filters

hoppa

hoppaEen manier om het overvolle frequentiespectrum efficiënter te gebruiken is de ‘cognitieve radio’ waarbij draadloze apparaten hun omgeving scannen op ongebruikte frequenties en deze vervolgens voor communicatie gebruiken

 

 

Een belangrijk onderdeel van deze technologie is de filterbank die individuele frequenties in een brede band kan uitfilteren. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben nu een fabricagemethode voor deze filters ontwikkeld die de prestaties verbetert en veertien keer zoveel filters op één enkele chip kan plaatsen. Hiermee wordt het in de toekomst eenvoudiger om deze technologie in mobiele apparatuur te integreren.


 
Voor het uitfilteren van bepaalde frequenties kunnen elektronische filters worden gebruikt, of akoestische filters waarbij de radiosignalen eerst naar geluidssignalen worden omgezet en later weer terug naar radiosignalen. Akoestische filters hebben als voordeel dat ze nauwkeuriger zijn dan elektronische filters, maar ze bevatten per filter een condensator voor de omzetting naar een akoestisch signaal en een transistor voor de selectie van het filter. De invloed van deze onderdelen op het ontvangen signaal beperkt het aantal filters dat bij elkaar kan worden geplaatst. De onderzoekers hebben dit probleem opgelost door gebruik te maken van galliumnitride transistoren waarbij de condensator wordt gevormd door het geleidende transistorkanaal.