Laatste Indiase telegram in zicht

cw key

cw key144 jaar nadat Samuel Morse het eerste telegram verstuurde in Washington, wordt het laatste telegram van de wereld op 14 juli 2013 verstuurd in India. Vinden ze daar althans.

 

 

De Telegraafdienst werd in Amerika zeven jaar geleden al beëindigd, maar in India wordt het 1,5 eeuw oude communicatie medium nog steeds algemeen gebruikt om berichten te versturen. Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL), India’s telecommunicatie bedrijf dat in handen van de overheid is, printte recent nog een bericht met als inhoud “OPOE ERNSTIG ZIEK. NEEM TWEE WEKEN EXTRA VRIJ”.

Per dag worden ongeveer 5.000 berichten per telegram verstuurd in India, waar de dienst gewaardeerd wordt voor “haar gevoel voor dringende zaken en authenticiteit,” aldus een BSNL medewerker.

Waar eens een telegram de snelste manier van communiceren was, is deze dienst nu compleet achterhaald door SMS en smartphones.

"We lijden een verlies van $23 miljoen per jaar omdat SMS en smartphones deze dienst overbodig gemaakt hebben," zegt Shamim Akhtar, algemeen manager van BSNL's telegraafdienst. De dienst zegt niet wat de inhoud van het laatste telegram gaat zijn.

Het ging niet altijd zo slecht met de telegram industrie; op de top in 1985 werden 60 miljoen telegrammen verwerkt via 45.000 kantoren. Nu bestaan er nog maar 75 kantoren waar 998 mensen werken, waar dat er 12.500 waren in betere tijden.

Het telegram speelde daarnaast een grote culturele rol in India, waar het in 1850 als eerste geïntroduceerd werd door de Engelse doctor William O'Shaughnessy.

Onder de naam “taar” of wire, werden telegrammen gebruikt in veel plotwendingen in menig Bollywood film, waarbij meestal het nieuws van de dood van een familielid gemeld werd.

Het telegram speelde tevens een sleutelrol voor de Engelsen bij het neerslaan van een opstand in 1857 en werd ook gebruikt door de Indiase minister president Jawaharlal Nehru voor het informeren van England over Pakistan’s invasie in Kashmir.

De Indiase overheid is de belangrijkste gebruiker van het telegram, met 65 procent marktaandeel. De overige 35 procent van de gebruikers bestaan uit het grote publiek die de dienst soms gebruikt om geheime berichten te sturen tussen geliefden die onder de tegenstand van hun ouders tegen hun relatie uit proberen te komen.

Ondanks protesten uit het publiek zal het laatste telegram in India ergens deze zomer verstuurd worden.

Overigens schijnen ze er daar van overtuigd te zijn dat er nergens in de wereld meer telegrammen verstuurd worden, maar via www.telegram.nl is dat in Nederland nog steeds mogelijk…