60m toewijzing voor Samoa

Samoa

SamoaNa een aantal  discussies is Atsuo Sakuma, 5W1SA, de eerste bewoner van het eiland geworden die een speciale door het AT van Samoa (de OOTR, Office Of The Regulator) verstrekte bijzondere machtiging voor de 5MHz band heeft gekregen, waarmee hij mag werken in het frequentiegebied van 5250 -5450 kHz.

 

 

Hoewel 60m licenties als sinds 2011 beschikbaar waren voor bezoekers van het eiland, waren dat over het algemeen de 5 in Amerika gebruikte kanalen. Er zijn niet zo heel veel radioamateurs in Samoa: op dit moment is Atsuo de enige inwoner van het eiland met een licentie, hoewel hij al in 1998 zijn machtiging haalde en 15 jaar op het eiland woont.

Rond het bezoek van het Duitse 5W0M team in april 2013 ging Atsuo in discussie met zijn AT, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in de toewijzing van een band in plaats van een paar kanaaltjes. Hij mag maximaal 100W gebruiken, zonder verdere beperkingen en hij hoopt dat hij in de loop van de tijd wat meer vermogen mag gebruiken, als er tenminste geen storingen optreden.

Atsuo vindt het jammer dat de aard van zijn werk het niet toelaat om skeds af te spreken. Hij kan in de meeste modes wel uitkomen, hoewel hij niet veel in phone doet maar meestal de voorkeur geeft aan CW, en soms heeft hij last van QRM. Maar vaak slaagt hij er wel in om CQ te geven tussen  08.00 en 10.00 UTC (zijnde 10:00 – 12:00 onze zomertijd).

Atsuo zegt verder dat hij het leuk vindt om verbindingen te maken, maar vraagt aanroepende stations wel om de DX Code of Conduct te respecteren en niet op of vlak naast zijn frequentie te tunen.

Hoewel in Nederland niet vrijgegeven voor zenden, is het wel leuk om op die band te luisteren. Er is vaak verkeer te horen; Europees, maar ook intercontinentaal. Meer informatie en frequenties vind je HIER .